Суспільство

Як метеозалежним людям пристосуватися до змін погоди

Сьогодні – нестерпна спека, завтра – гроза, а післязавтра – знову спека. Усі ці природні «метаморфози» супроводжуються зниженням або підвищенням атмосферного тиску, зміною температури й вологості. Тож метеозалежні люди беруться за голову та за аптечку.

Майже половина населення Землі страждає від різких змін погоди, зокрема що старшою стає людина, то чутливіше вона реагує на все це. Серед симптомів метеозалежності: коливання артеріального тиску, запаморочення й мігрені, проблеми з суглобами та серцем. А також загострюються симптоми основних захворювань людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від сьогодні в Чернігові перекрита одна вулиця

І на жаль, універсальних ліків від метеозалежності ще не вигадали. Зате є дієві рекомендації, як позбутися метеозалежності або хоч би мінімізувати її прояви. Ознайомтеся з ними та почувайтесь краще:

  1. Уникайте зневоднення. Що густіша ваша кров, то повільніше кисень прямує до клітин, відповідно, гіпоксія і кисневе голодування зумовлюють сильні напади втоми та болю. До уваги курців: куріння звужує судини, тож ваш стан погіршуватиметься з кожною викуреною цигаркою.
  2. Забезпечте собі приплив свіжого повітря. Якщо почуваєтеся неймовірно сонними, то це ознака не лише зниженого тиску, а й гіпоксії. І лягати спати – не найкраща ідея, значно корисніше – піти подихати свіжим повітрям або хоч би відчинити вікно. В ідеалі – ще й зволожувачем скористатися, якщо відчуваєте, що повітря в приміщенні пересушене.
  3. Тренуйте судини контрастним душем, загартовуваннями – ваші судини збережуть свою еластичність і легше підлаштуються під зміну тиску і складу повітря. А ще еластичність стінок судин підвищують зелений чай і чай каркаде. Останній варто заварювати концентрованим, аж до фіолетового, і пити з цукром.
  4. Відстежуйте свій тиск. Якщо розумієте, що перепади тиску надто різкі і ваш організм реагує надто гостро, то найкраще звернутися до сімейного лікаря, щоб призначити лікування. Запам’ятайте, що ліки від тиску, які допомогли сусідові, можуть вам не лише допомогти, а й нашкодити.

Якщо ви, зокрема, відстежили часті підвищення артеріального тиску, то до відвідин сімейного лікаря спробуйте відмовтеся від солоних і гострих страв, копченостей, надмірних приправ, бо надлишок солі в організмі зумовлює спрагу. Коли ви жадібно п’єте воду, то вона йде не в кров, а витрачається на те, щоб вивести зайву сіль через нирки. Але ж нирки не можуть зробити це швидко, тому з’являються набряки. Набряклі тканини тиснуть на судини – і тиск підвищується.

І універсальна порада: за будь-якого тривалого погіршення самопочуття звертайтеся до лікаря. Так, в умовах воєнного стану доступ до медицини може бути обмежений, але розширився доступ до онлайн-консультацій, які багато лікарів із різних куточків країни надають безкоштовно, працюючи на своєму фронті та наближаючи нашу Перемогу над росією.

Будьте здорові!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button