Суспільство

Як сіверські пасічники до весни готуються

Зима – період року, коли пасічник найменше зайнятий доглядом за бджолами. Тож зазвичай вільний час використовують для всього пасічницького господарства й інвентарю до весняно-літнього сезону, щоб мати більше часу для догляду й утримання бджіл.

Самі бджолярі розповідають, що взимку треба придбати потрібний інвентар, закупити насіння медоносних культур, виготовити необхідну кількість рамок, полагодити старі вулики та виготовити нові, підготувати годівницю тощо.

Основна турбота пасічника наприкінці зими — не допустити загибелі бджолосімей. Якщо врахувати, що в приватних господарствах бджоли зимують надворі, то за наявності достатньої кількості кормів на бджолосім’ю та дотриманні всіх інших вимог вони перезимують добре.

Навіть тоді, коли взимку випаде гарний теплий день і бджоли будуть облітуватись, не варто розпаковувати гнізда й оглядати та турбувати сім’ї.

Якщо ж хоч однієї з вимог підготовки пасіки до зими не додержано, то наприкінці зими необхідно встановити особливий контроль за станом зимівлі бджіл. Для цього в лютому і березні через кожні 2-3 дні пасічник повинен прослухувати кожну сім’ю.

Особливу турботу пасічник має проявити у разі нестачі корму. Байдужість може призвести до загибелі не лише окремих сімей, а й цілої пасіки. Щоб такого не сталося, необхідно уже наприкінці зими провести підгодівлю бджіл густим цукровим сиропом (на дві частини цукру дається одна частина води) або підставити медові рамки, якщо вони є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагічна ДТП на Чернігівщині (Фотофакт)

Як обрати мед

Хоч би яка пора року була на дворі, пасічники торгують медом. Натомість у покупців часто як кажуть «болить голова», який мед обрати. Між тим, універсальної поради, як обрати мед, не існує. Бо не можна сказати, що якийсь мед – кращий, а якийсь – гірший.

«Світлі сорти – більше для дихальних шляхів. Темні – для кровотворної системи, серцево-судинної. А взагалі, там, де у меді менше хімії, той і кращий. Передусім це лісові меди, які бджоли збирають на території, яку нічим не обробляють і куди не вносять жодних добрив, так вважається. Як обрати мед? Обирайте пасічника як лікаря, кому довіряєте, у того й купуйте», – радить Ігор Сокоринський, пасічник із багаторічним стажем.

Також він порадив під час вибору меду не орієнтуватися на його тягучість.

«Вона залежить від вологості меду. Наприклад, якщо натуральний мед зберігається у теплому місці, то буде менше тягнутися. А в прохолодному місці тягучість буде більша. Так само можна згодувати бджолам цукор, довести, щоб вони його запечатали, і він буде вологий та гарно тягнутиметься», – розповів пасічник.

У кожного меду є свій аромат. Але, знову ж таки, тільки на це орієнтуватися не варто. Бо справжність меду можна визначити тільки лабораторно.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button