ПолітикаСуспільство

Як живе новостворена Кіптівська об’єднана територіальна громада?

Минуло два місяці відтоді, як у Чернігівській області була створена Кіптівська об’єднана територіальна громада.

Вчора, 6 квітня, її голова Володимир Кучма, розказав про плюси і мінуси об’єднаних територіальних громад та про перші досягнення Кіптівської громади.

За словами Кучми, на цих вихідних пройшли перші вибори старост. Всього було обрано п’ять старост, а саме, с.Олбин – Людмила Грищенко, с.Вовчок – Валентина Лось, с.Підлісне – Тетяна Шрамченко, с Прогрес – Ігор Харченко, с.Новий Шлях – Сергій Русь.

Загалом, як розказав Володимир Кучма, вибори пройшли організовано і явка виборців виросла у рази, на відміну від попередніх років виборів.

Із позитивних змін після обєднання, які відмітив голова Кіптівської громади, стало те, «що люди відчули, що вони є господарями і працюють саме на свою територію і людей своєї громади».

«Кожне рішення сесії – це рішення на позитив та вирішення якихось проблемних питань в громаді. Це і стосується забезпечення харчуванням дітей і надання одноразової допомоги категоріям, які цього потребують, і ремонти і будівництва – це все відбувається сьогодні за рахунок громади. Ми не зробили жодного кроку назад. Сьогодні у нас виплата заробітної плати своєчасно і на перспективу ми запланували велику програму у соціально-економічному розвитку громади»,- розказав Володимир Кучма.

Також, Кучма розказав, куди Кіптівська громада вирішила витратити субвенцію від держави у розмірі 5,3 мільйони гривень. З них 2 мільйони підуть на спів фінансування ремонту дороги, яка не ремонтувалася жодного разу, однак там їздить і шкільний автобус і багато маршруток.

Окрім цього, завдяки цим грошам, було прийняте рішення взяти на себе 50% вартості харчування дітей у дошкільних закладах, а решту 50% сплачуватимуть батьки.

Заплановано і купити автобус, аби покращити підвіз учнів до шкіл.

Однак, окрім плюсів об’єднання, Кучма відмітив і мінуси. Зокрема, байдужість владців та ЗМІ до нових об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

«Засоби масової інформації, чомусь, дистанціювалися від нас у цей період проведення реформ. Одного разу, районна газета Козелеччини написала, що у районі побував перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич, на цій зустрічі були присутні голова РДА, його заступник та Козелецький селищний голова. Вони обговорювали питання подальшого існування об’єднаних громад Козелецького району. Жодний голова об’єднаної громади Козелецького району не були присутні, зате доля їх подальшого існування обговорюється. Ну так про що тут говорити?»,- зазначив Володимир Кучма.

Загалом, голова Кіптівської громади повідомив, що старости об’єднаних територіальних громад між собою спілкуються та співпрацюють, однак ними ніхто не цікавиться.

Нагадаємо, що всього на Чернігівщині вже створено 5 об’єднаних громад: Кіптівська, Деснянська, Вертіївська, Парафіївська, Макіївська. Держава виділила їм субвенцію у розмірі 32 мільйони гривень.

Джерело: pik.cn.ua

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. для людей действительно очень важно понять, что они работают для своего блага, а не на карман «дяди», что они сами могут и должны решать свои проблемы очень жаль, что чиновники Чернигова решили саботировать такую хорошую иннициативу. пора им понять, что деньги так или иначе не будут в их личном распоряжении!

  2. Замечательная практика для Украинцев! Из нас нужно выгонять такие понятия, как «моя хата с края». Станут люди самостоятельно принимать решения, может и жаловаться будут меньше. Почему местные чиновники сопротивляются этой инициативе? не понимаю Кулича и Аграрную партию…

Back to top button