Суспільство

Які сорти картоплі саджати та як отримати прибуток: секрети знаного чернігівського картопляра

Як відомо, картопля – це одна з основних культур, яку вирощують на своїх городах жителі Чернігівщини. Натомість фермери дедалі частіше віддають перевагу іншим культурам – соняшнику, кукурудзі, ріпаку. Між тим, в області є господарства, які спеціалізуються саме на картоплі. Це зокрема ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля», що займається селекцією та насінництвом картоплі.

Секретами картоплярської справи та як у ній досягти успіху, поділився із журналістом ЧЕline керівник згаданого підприємства Ігор Шкурко.

Пане Ігорю, з чого починалася ваша справа? І які нині обсяги виробництва?

Мені просто подобається бачити, як у тебе щось росте, це радує душу. А особливо радієш, коли досягаєш хороших результатів.

І взагалі подобається мені займатися сільським господарством, у крові вже ця справа. Цьогоріч ми вирощували орієнтовно 160 гектарів картоплі майже 30 сортів. Деякі власної селекції, деякі – іноземні. Зараз усе викопано, відбувається сортування картоплі і весною буде проводитися реалізація. Раніше ми реалізацію проводили і восени, а цьогоріч на це немає просто часу.

До речі, ми займаємося вирощуванням не тільки картоплі, а й зернових культур. Це жито, пшениця, озимий ріпак. Не можна займатися однією картоплею без сівозміни.

Ви продаєте тільки насіннєвий матеріал?

Ні. Ми вирощували чипсову картоплю, яка вже поїхала на переробку. Це і контракт уже закритий. Товарні посіви теж були.

Кажуть, що картоплею займатися невигідно…

Під картоплю кладеться багато добрив і потім ці добрива не тільки у собівартість картоплі треба рахувати. Бо на наступний рік і через рік отримуєш ефект від внесення цих добрив. Наприклад, після картоплі на наступний рік отримували пшениці по 82 центнери з гектара. А якщо це ріпак, то майже 40 центнерів із гектара. Це для Чернігівщини дуже хороші цифри. Звісно, що багато людей треба задіювати до роботи. Але в нас наразі з цим проблем немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільні, сюжетні та незвичні: в музеї на Чернігівщині зібрали унікальну колекцію рушників

Розкажіть про селекційну справу.

Селекція – це виведення нових сортів. Цьогоріч нам Український інститут експертизи сортів рослин затвердив два сорти – «Ажур» і «Феномен». Кожен сорт має свої особливості. Один пізніший, другий – більш раннього терміну достигання. Відрізняються за вмістом крохмалю, за кількістю бульб, за забарвленням.

Також є у нас власні сорти, які мають фіолетове забарвлення м’якуша. За кольором, як буряк.

Охоче купують фіолетову картоплю?

Люди хочуть скуштувати те, чого ще не пробували. Купують. Але це 2-3% усієї реалізації картоплі.

Які плани на майбутнє? Над чим працюєте? Чого хотіли б?

Зараз працюємо над тим, щоб вивести сорти, які придатні для переробки на чипси та картоплю фрі. Є вимоги до таких сортів: щодо забарвлення після обсмажування, щодо сухих речовин і щодо редукуючим цукрам. Щоб під час обсмажування картопля не чорніла. Тобто це картопля для промислової переробки.

Це українці такі сорти купують? Чи, можливо, й за кордон продаєте?

Українці. Наприклад, у Мені є завод, який переробляє картоплю на фрі. Є завод із виготовлення чипсів у Старих Петрівцях Київської області. З ними ми давно співпрацюємо.

Цікаво вивести такий сорт, що йшов би саме на таку переробку. Тоді переробникам не треба було б купувати іноземні сорти. В цьому і триває науковий пошук.

Наступного року такі самі площі засаджуватимете?

Так. Але ж не можна рахувати врожайність картоплі за один рік. Треба рахувати п’ятирічку. Або щонайменше чотири роки. Загальну урожайність за цей період, зважаючи на сівозміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині влаштували екстремальне шоу «Міняємо місцями»

Тобто людям, які за рік щось хочуть заробити, краще картоплею не займатися?

Так. Буває, що в певний рік вирощування картоплі збиткове. Якщо не рахувати ефект від сівозміни для інших культур. Бувають два роки з п’яти збиткові, два прибуткові й один – посередній.

Для картоплі також треба багато техніки, чимала кількість обробок – нарізання гребенів, знищення бадилля, хімічні обробки. Це просто кукурудзу і соняшник посіяти і поїхати, а картоплю треба доглядати.

Обмежувальний фактор для картоплярства – наявність складських приміщень для зберігання врожаїв. Якщо немає таких приміщень, можеш зазнати збитків.

Ціна на картоплю підвищується тоді, коли її всі вже поклали у сховища. І немає вже картоплі, яку терміново треба продати за будь-які гроші, на крохмальний завод чи ще кудись. Ціна зростатиме, як картоплю діставатимуть зі сховища, це в грудні.

Яким був нинішній рік для картоплярства?

Кліматичні умови були не зовсім добрі для картоплі. Було сухо та спекотно майже цілий місяць. То картопля на Чернігівщині не дуже добре вродила, бо пеклася у гребенях. А це, відповідно, впливає на якість картоплі. Так само недобрі врожаї в Російській Федерації, Білорусі, східній Азії, з Сербії телефонували, Туреччини, Вірменії. Але ми не можемо туди експортувати, бо для тих країн потрібні такі дозволи, які ніколи не зможеш оформити.

У людей щороку навесні виникає запитання, яку картоплю посадити на городах. Що порадите?

Є іноземні, є вітчизняні сорти. Треба кілька сортів завжди купувати, бо потрібно, щоб були ранні, середні та пізні. Із пізніх – це «Панянка», із ранніх – «Нагорода», середньорання «Сувенір Чернігівський», «Ажур». А із фіолетовим м’якушем – це «Чорний Либідь».

Якщо одним якимось сортом картоплі засадити город, удачі не буде?

Народна мудрість вчить, що яйця треба розкладати в різні кошики. Так і в цій справі. Можливо, десь і виграєте. Скажімо, якщо осінь буде нормальною, то доброю вродить пізня картопля. А вона краще зберігається. Є сорти, які придатні для тривалого зберігання, а є для раннього споживання, які не лежатимуть. Є картопля з низьким вмістом цукру. Ось начебто не дуже врожайний сорт «Карат», але він і смачний, і містить багато сухих речовин, і за цукрами теж нормальний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button