Суспільство

За підсумками минулого року епізоотична ситуація на Чернігівщині залишалась стабільною і контрольованою

Епізоотична ситуація з інфекційними захворюваннями в галузі тваринництва Чернігівської області на початок 2022 року залишалась стабільною і контрольованою, що є ознакою значного обсягу профілактичних заходів, здійснених фахівцями Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини протягом минулого року.

План протиепізоотичних заходів щодо профілактики основних заразних хвороб з урахуванням проведеної роботи з діагностичними дослідженнями, щепленнями та обробками виконаний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині державні інспектори ветмедицини проводять активну роботу у зоні спалаху АЧС

Зокрема, протягом минулого року спеціалісти державної ветеринарної медицини області здійснили понад 14 мільйонів щеплень, провели майже 212 тисяч лікувально-профілактичних обробок тварин і понад один мільйон діагностичних досліджень.

Крім того, торік проведено одне засідання ДНПК при Чернігівській обласній державній адміністрації і 30 засідань ДНПК при районних державних адміністраціях і міських радах, на яких розглянуті питання щодо профілактики, недопущення занесення та розповсюдження інфекційних хвороб  тварин, про що ухвалені відповідні рішення.

Станом на 1 січня 2022 року Чернігівська область була благополучною щодо АЧС.

Спеціалісти державних лікарень ветмедицини області активно працювали в напрямі профілактики сказу, здійснюючи профілактичні щеплення  в населених пунктах. Зокрема, щеплено антирабічною вакциною майже 17 тисяч голів великої рогатої худоби, приблизно 14 тисяч собак і понад 123 із половиною тисячі котів, 76 голів дрібної рогатої худоби, 39 коней і 20 свиней.

Також із 26 вересня по 18 жовтня минулого року в області проведена пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин за допомогою авіатранспорту (АН-2). Загалом розповсюджено 683 100 доз вакцини на площі 27 324 км2.

Протягом минулого року в регіоні був зареєстрований один неблагополучний пункт зі сказу собаки в селі Горностаївка Добрянської територіальної громади Чернігівського району.

Відповідно до моніторингу губчастоподібної енцефалопатії ВРХ проведено облік поголів’я великої рогатої худоби старше 36-місячного віку в господарствах різних форм власності, аналіз забою ВРХ на м’ясопереробних підприємствах області і досліджено 5700 проб патологічного матеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button