Суспільство

«Жадан – наше всьо», або Хто не «брав до рук» Жадана

Що ж читає сучасна молодь?Що є основним фактором впливу на ставлення молоді до книги та читання? Потреба в якій літературі виникає і чи цікавиться юнь літературними новинками, зокрема молодих українських авторів?Якому автору і жанру надає перевагу в тенетах сучасної української прози (СУП)?

Одним з яскравих і неординарних письменників сучасності є Сергій Жадан – український поет, прозаїк, перекладач і громадський активіст. Для творів Жадана характерна постмодерністська гра зі словом та його значенням. Авторська мова інколи перевантажена сучасним молодіжним сленгом і так званою нецензурщиною, проте він по-новому, цілком оригінально розуміє українську та всесвітню історію, по-своєму. Неодмінна риса мови Жадана – також лексична простота, насиченість розмовними виразами. А ще русизмами. На тлі просякнутого «мідл-класівською» зверхністю, містечковістю, націоналізмом та дріб’язковим антикомунізмом «сучукрліту» він не боїться говорити про соціальні проблеми і засуджувати штучне розділення людей за національною приналежністю. Часто через усі ці речі його письмо переходить за межі властиво літературної мови, не кажучи вже про чималі розбіжності з мовними стандартами письменників-традиціоналістів.

Культовим письменником Жадана зробила прозова книжка «Депеш Мод». Це гостросюжетна повість, абсурдно антисюжетна пригода кількох молодиків, які шукають свого приятеля по гуртожитках, заводах, полях і залізницях Східної України. У «Депеш Мод» поєдналися цікаве письмо з дотепами та неабияким почуттям гумору, яке так подобається читачам-підліткам. У книзі «Ворошиловград» автор подає панораму «лихих 90-х»: бідність, безпритульність, безвихідь, алкоголізм, палена горілка, дешевий шмурдяк, збагачення нуворишів, авантюри, контрабанда, тіньова економіка… Все, що насправді відбувалося після розпаду СРСР, а також це перша книга, де Жадан дозволив собі більш-менш відверті описи фізичного боку кохання.

Коли говорити про поезію Жадана, особливо ранню, в ній виразно відчуваються традиції рок-поезії, будь-якої – радянської, західної, української: «вона ще не може просто померти / зализує рани наче конверти / чистить зуби мов табельну зброю / і засинає поруч з тобою». Невипадково вірші Жадана неодноразово використовували для своїх пісень такі гурти, як «Lюк», «Калєкція», «Собаки в космосі», «Оркестр Че» тощо. Говорити про творчість Сергія Жадана можна ще дуже довго, висвітлюючи багато аспектів його авторських поглядів.

Особисто мені імпонує творчість цього автора, бо, на мою думку, він описує справжні реалії сірого повсякденного життя суспільства. Не ховаючи ганебної проблематики сьогодення у сукупності метафор, гіпербол та порівнянь, що зазвичай є окрасою творів різних письменників і поетів, а навпаки, відверто «вивертає» весь бруд назовні для своєрідних роздумів наших читачів. А чи знайома наша чернігівська молодь із творчістю Жадана? І чи поділяють мою думку інші споживачі інформації нашого міста?

Усіх, хто хоче познайомитися з екстравагантними поглядами і вчинками в соціальному контексті творів Жадана, запрошуємо до Чернігівської міської бібліотеки ім. М.М. Коцюбинського.

Оксана Шикула, завідувач сектору обліку та контролю Чернігівської міської бібліотеки ім. М.М. Коцюбинського

Ще статті по темі

Back to top button