Суспільство

Жителі Чернігівщини розповіли, що дивляться після відключення аналогового телебачення

На календарі вересень, а це означає, що в Україні припинилося аналогове ефірне мовлення. Щоправда, в останні дні серпня стало відомо, що в кількох прикордонних районах Чернігівщини трансляцію таки збережуть задля інформаційної безпеки, оскільки в прикордонній місцевості людям доступні багато російських каналів.

Тож ЧЕline вирішив з’ясувати, чи насправді це так і взагалі, які передачі й канали тепер дивляться люди.

Найперше по коментар із цього приводу звернулись до Ірини Сенченко, представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області.

За її словами, наразі територіально дуже важко визначити, в яких саме районах області аналогове телебачення вже не працює.

«Станції не відключили в Чернігові, Корюківці, Холмах і Новгороді-Сіверському. Тож аналоговий сигнал доступний у радіусі покриття цих передавачів. Тобто наші прикордонні райони залишились покритими аналоговим сингалом у повному обсязі.

Також продовжують працювати передавачі суспільної телекомпанії UA:Перший та UA:Чернігів і «Новий Чернігів». Місцеве телебачення в аналоговому форматі доступне у Ніжині. Натомість передавачі вимкнули в Бахмачі, Сосниці, Ніжині і в Прилуках», – пояснила Ірина Сенченко.

Вичерпної інформації, чи, бува, не погіршилась якість аналогового сигналу, теж наразі немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про перехід на цифрове ТБ у питаннях і відповідях

«Минуло дуже мало часу, тож важко зрозуміти, яка ситуація в області. Спираюсь на звернення людей, які отримую кожного дня. На сьогодні, 5 вересня, на гарячу лінію зателефонували 11 осіб здебільшого із запитаннями про тюнери. На мій особистий номер теж був дзвінок із Сосниці про покриття, мовлення та якість. Але в тій ситуації людина не впевнена, чи правильно під’єдналася. Наразі в цій історії розбираємося. І ситуацію загалом аналізуємо.

В Україні аналогове мовлення зберегли в прикордонних регіонах Чернігівської, Сумської, Харківської областей а також у Донецькій і Луганській областях, як на території з особливим мовленням. І відповідно до кабмінівської постанови за номером 667, аналогова трансляція на цих територіях зберігатиметься не до кінця нинішнього року, а вже до 1 травня 2019 року.

Журналісти ЧЕline вирішили поцікавитися ситуацією з аналоговим мовленням у представників різних громад області.

Діловод Холминської селищної ради Ірина Деньгуб розповіла, що в рідному населеному пункті передавач дійсно залишили і телебачення показує.

«Поки що на якість ніхто з людей не скаржився. Звісно, дивимося. І багато людей у нас дивляться. Якщо аналогвий сингал вимкнуть, навіть не знаю, що це і буде. До людей жодна інформація не буде доходити. Один тюнер на один телевізор можна поставити. А є родини, де в одній хаті живуть по дві сім’ї. Відключення аналогового сигналу – це незручності та проблеми. Я чернігівське телебачення дивлюсь постійно. Новини зранку включаю. А як не будуть транслювати, що робити? Бо новини треба дивитися, щоб у курсі справ бути, що в області відбувається і для роботи треба.

Зазвичай вмикаю «1+1» і чернігівські канали. Тюнери і супутникове телебачення більше поширене в Холмах. А в маленьких села зв’язок погано доходить, немає покриття, навіть інтернету нема. По мобільному додзвонитися до села не можна», – розповіла жінка.

Галина Шевченко, село Кучинівка Сновського району, повідомила таке.

«У мене звичайна антена. Показує тільки 2 канали – «1+1» і «Перший національний». Із 1 вересня телевізор дуже погано показує. Слабий сигнал. Сніжить, шипить, із кольорового зображення переходить на чорно-біле. Тепер значно гірше, ніж було. Я телевізор дивлюся тільки ввечері. Оце після картоплі включу – а воно не дуже показує. Дивлюся переважно новини. Новини на «Першому» і на «1+1», – зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині можуть «помилувати» аналогове мовлення

А ось працівники Ріпкинської і Лосинівської селищних рад, які не захотіли назватися, не знають, чи транслюється в їхніх районах аналогове телебачення, бо вже давно користуються цифровим або супутниковим.

«Майже у кожного в Ріпках або тарілка або Т2. Загалом з цього приводу люди не скаржаться до селищної ради. Можливо, до управління соціального захисту. Хоча це раніше були розмови, що пенсіонерам безкоштовно тюнери даватимуть.

По телевізору пенсіонери дивляться передачі «Говорить Україна» та «Стосується кожного», може, серіали, новини обов’язково. Щодо каналів, то надаємо перевагу таким: «Інтер», «1+1», «Україна», «СТБ». По Т2 ще «Інтерфільм» дивляться. Я живу ближче до Білорусі, то в мене є спортивний білоруський канал і все», – зазначила співрозмовниця.

Примітно, що такі ж передачі та канали дивляться і в Лосинівці Ніжинського району.

Поспілкуватися з людьми, які через відключення аналогового сигналу опинилися в інформаційній блокаді, не вдалося. Адже живуть вони в глибинках, тепер уже без зв’язку з довколишнім світом – без телевізора, газет і часто без мобільного… Страшно, що в прогресивному ХХІ столітті такі випадки непоодинокі. Більше того, ці люди нікуди ні писати, ні дзвонити не будуть, бо вже зневірилися в усьому.

Є нарікання і від людей, які купили тюнери. Кажуть, що зараз із цифровим сигналом картинка чіткіша, але часто зображення або зникає, або на телеекрані з’являються так звані «кубики», коли картинка розсипається на частини.

Хочеться вірити, що невдовзі ситуацію з переходом на інші формати телевізійного мовлення таки вдасться вирішити, щоб воно було і якісним і доступним, особливо у прикордонних районах після 1 травня 2019 року. Аби українці замість вітчизняних каналів не дивилися пропаганду країни-агресора.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Поздравляю товарища В.В. Путина с грандиозной Победой!!! Накануне укровыборов он сумел вырубить укроТВ — главный СМИ-обеспечитель выборов. Причём, вырубил его у наиболее активной части выборцив — сельских стариков (городская молодь голосовать всё равно не пойдёт, да и телевизор она не жалует).

Back to top button