Суспільство

Житло в кредит: як працюють програми для молодих сімей

Квартирне питання завжди актуальне. Особливо гострим воно є для молодих сімей, які хочуть мати власне житло або поліпшити свої житлові умови. На жаль, реалії життя такі, що одразу купити квартиру можуть дозволити собі не всі. У такому разі мало не єдиним варіантом залишається придбання житла в кредит.

Для молодих сімей у Чернігові діє Програма молодіжного житлового кредитування. Програмою передбачене пільгове молодіжне кредитування з терміном погашення кредитів до 30 років. Учасниками програми можуть стати мешканці обласного центру віком до 35 років, які перебувають на квартирному обліку, тобто визнані такими, що потребують покращення житлових умов. Такі молоді сім’ї можуть подати документи до Чернігівського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

За цією програмою в 2018 р. було виділено 2 млн грн, на які придбано три квартири. На 2019 р. заплановано 2,5 млн грн, 2020 р. – 3 млн грн, 2021 р. – 3,5 млн грн, 2022 р. – 4 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині медики отримують безкоштовне житло

За час діяльності Чернігівського регіонального управління Держмолодьжитла, починаючи з 1999 р., за допомогою механізму пільгового довготермінового житлового кредитування в області поліпшили свої житлові умови 330 молодих сімей. Станом на 1 березня 2019 року квартирна черга за цією програмою налічує 127 осіб.

Також журналісти ЧЕline вирішили з’ясувати, що можуть запропонувати молодим сім’ям банківські установи.

У сфері іпотечного кредитування активно працює ПриватБанк. Від моменту відновлення у 2018 році програми іпотечного кредитування понад 120 родин Чернігівщини отримали нові квартири. В межах програми «Житло в кредит» клієнти ПриватБанку можуть придбати житло як на первинному, так і на вторинному ринках. Банк кредитує не тільки квартири, але й приватні будинки.

Якщо говорити про умови, то кредит видається на термін до 20 років. Перший внесок на квартири – від 25%, на будинки – від 35% вартості, відсоткова ставка фіксована – 17,9% на первинний ринок і 19,9% річних – на вторинний. При цьому клієнти достроково можуть погасити кредит без жодних комісій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подарунок під новий рік: на Прилуччині дитина-сирота отримає житло

Важливо, що банк гарантує повний юридичний супровід угоди з придбання нерухомості, а також дотримання всіх законів України під час її укладання. Видача кредиту здійснюється протягом 2-3 робочих днів після того, як до банку буде надано необхідні документи продавця з нерухомості та документи клієнта для оформлення кредиту: паспорт, ІПН, довідку про доходи за останні 6 місяців.

«Ощадбанк» минулого року на придбання нерухомості видав у Чернігові 65 кредитів на суму 15,3 млн грн.

Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку видається терміном на 20 років включно. Мінімальна відсоткова ставка – 19,99%, але може зменшуватися у випадку, якщо позичальник є працівником організації чи підприємства, що перебуває на зарплатному проекті в «Ощадбанку» та отримує заробітну плату в установі банку. Початковий внесок – 30%, або 10% за умови надання додаткового забезпечення. Комісія банку за надання кредиту становить 0,99% суми кредиту.

Кредит на придбання нерухомості під іпотеку (отриманий під заставу нерухомого майна) видається так само терміном до 20 років включно з мінімальною відсотковою ставкою 20,49%. Розмір кредиту від суми забезпечення становить до 70%. Комісія банку за надання кредиту – 1,5% від суми кредиту.

Ще статті по темі

Back to top button