Суспільство

«Змова новоросів», або Чому в пенсіонера на півночі Чернігівщини відбирають землю

До редакції ЧЕline звернувся житель села Леонівка Семенівського району Володимир Михайленко. І сказав, що у вирішенні своєї проблеми сподівається тільки на нас, бо ми не боїмося порушувати різні гострі теми.

Чоловік розповів, що вже кілька років не може добитися справедливості, хоча оббив безліч владних порогів, телефонував на всі можливі «гарячі» лінії, двічі звертався до Адміністрації Президента України і навіть має на свою користь рішення Вищого спеціалізованого суду України. Та, попри це, проблемна ситуація не вирішується, до того ж виконавча служба не поспішає виконувати судове рішення.  Та про все по порядку.

У 2010 році Володимир Михайленко приватизував ділянку розміром 1,54 га, яку йому виділили за межами села Леонівка на землях запасу. Усі потрібні документи на цю землю у чоловіка є. Нею він користувався. Засівав і збирав врожаї, бо, як і всі на селі, тримає господарство. І все було добре й спокійно, допоки, за словами селянина, на його ділянку в 2015 році не накинув оком місцевий підприємець Юрій Сенько, який керує ПСП «Степанич».

«Це не лише у мене він землю забрав. Кого позалякував, хто сам відмови від ділянок понаписував. І ходить «пальці віялом», король. Усе тут у нас корумповане. У нього взагалі на ту землю немає жодних документів, навіть договору оренди, і податків не платить. І чому він узагалі господарює на землях запасу?», – запитує чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельні мрії Гаруса: очільник Іванівської ОТГ купив землю під котеджну забудову

Пенсіонер зазначив, що підприємець спершу відібрав у нього трішки більше ніж 11 соток землі, а потім ще 40 соток. Причому все відбувалось, як у театрі абсурду.

Судова тяганина у цьому спорі, як це часто буває, тривала не один рік, і зрештою в 2017-му Володимир Михайленко відсудив право розпоряджатися своїми сотками. До того ж, у рішенні Вищого спеціалізованого суду було написано, що воно оскарженню не підлягає і підприємець Сенько не може перешкоджати пенсіонеру користуватися своєю землею.

Те, що відбулося далі, за словами Володимира Михайленка, взагалі поза межами здорового глузду. В тому ж 2017 році на поле приїхала ціла делегація на чолі із заступником голови РДА Кравцовим. І спершу пенсіонер сподівався, що все для того, аби нарешті поставити крапку в земельному питанні. Та все сталося не так, як гадалося.

«Був і начальник управління агропромислового розвитку РДА, начальник геокадастру, підприємець Сенько зі своїм адвокатом і ще якийсь хлопчина з Чернігова, який не назвався, а також старший слідчий Людмила Шумейко. І що ви думаєте? Замість того, щоб повернути землю, в мене, навпаки, відібрали ще 40 соток. Я запитав: «Ви що, з глузду з’їхали? Я ж відсудив своє», – бідкається чоловік.

На сьогодні ситуація не змінилася, а судове рішення й досі не виконане.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові 128 учасників АТО отримали земельні ділянки

«Підприємець Сенько як користувався моєю землею, так і користується. Натомість на місцевому рівні лише чую, що треба переробляти мої документи. А навіщо? Якщо всі суди підтвердили, що ділянка належить мені згідно з законом», – зазначив Володимир Михайленко.

До того ж, чоловік має власне оригінальне пояснення, чому все так відбувається.

«За 500 метрів – кордон із Російською Федерацією. Тож вони, мабуть, живуть за законами Новоросії і не можуть виконати рішення суду. Що більше вкрадуть, то для них краще. Мені дико. Я і не хотів би вже тієї землі, але як моїм онукам тут жити?» – питає пенсіонер.

Аби ситуація не була подана однобоко, вирішили взяти коментар у опонентів пана Михайленка. Упродовж дня телефонували в ПСП «Степанич», але чомусь слухавки на протилежному кінці дроту ніхто не підняв. Тож спілкування не вийшло.

Натомість вдалося поговорити з Михайлом Холодилом, начальником відділу Держгеокадастру у Семенівському  районі. Щоправда, розмова вийшла трішки плутаною.

Чоловік підтвердив, що свого часу Володимир Михайленко отримав вищезгадану ділянку у власність. І що дійсно була перевірка і судова тяганина із громадянином Сеньком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову земельний скандал: біля Ялівщини хочуть будувати житловий комплекс

32836144_1028365577332811_1008809640835678208_n

«Працювала виконавча служба і остаточно були встановлені межі земельної ділянки. Вони упродовж трьох років ворогують із невідомих причин, скоріше, через особисту неприязнь. Проблеми там немає, вона вирішена», – повідомив начальник відділу Держгеокадастру.

Однак, коли журналіст почав ставити конкретні запитання, наприклад, чи користується наразі підприємець Сенько землею громадянина Михайленка і чи виїжджали фахівці очолюваної ним служби в поле для з’ясування всіх обставин, чоловік сказав, що телефоном такі питання не обговорює, і що ми можемо хибно передати його слова. Тому порадив написати офіційний запит або приїхати до Семенівки. Мовляв, усе покажемо і  розкажемо, бо відкриті до спілкування.

Отака ситуація склалася на Семенівщині. ЧЕline розповів про неї, бо, на жаль, у нинішніх реаліях, вона типова. Адже знаємо безліч історій, коли земельні конфлікти розтягуються в часі, і люди роками поневіряються по судах та різних установах і не можуть добитися правди. Тому ці теми треба постійно порушувати.

Також наша публікація – сигнал для прокуратури, аби нарешті розставити всі крапки над «і» в цій історії.

Зі свого боку обіцяємо тримати руку на пульсі ситуації й обов’язково розповімо про її завершення. Окрім того, ми відкриті для всіх учасників конфлікту. Якщо у протилежної сторони виникне бажання донести свою позицію, обов’язково її вислухаємо й оприлюднимо.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button