Суспільство

Зруйновані хати та інфраструктура: як пережила військову агресію на Чернігівщині Кіптівська громада

Від згадки про 24 лютого багато жителів Чернігівщини здригаються. Адже саме з того дня почалося жахіття в нашому регіоні. Найбільше, звісно, перепало Чернігову, але й громадам області було непереливки. Хоча багато громад не були під окупацією, але ворожі «подарунки» отримували.

 «Наша територія не була окупована, лише були під ворожими обстрілами. Тож громада дещо постраждала, зокрема шість населених пунктів, троє людей загинули, є знищені будинки, зруйнована інфраструктура. У Хрещатому нічого не залишилося від будинку культури, до самого фундаменту вигорів, школа зруйнована», – у коментарі для ЧЕline зазначив Володимир Кучма, голова Кіптівської громади.

У найтяжчий час громада жила, як і всі, та мала проблеми із забезпеченням продуктами. Тож викручувалися, як могли.

«Самі хліб випікали, налагодили виробництво. Навіть борошно мололи зі свого зерна на своєму млині. Відродили в селі віддаленому», – розповів Володимир Кучма.

Нині громада має інші турботи, бо життя триває і треба думати про майбутнє.

«Там, де є пошкодження житла й інфраструктури, треба займатися відновленням. Варто вже думати, що буде наступна зима. І як зігріти насамперед соціальні об’єкти – дитсадки, школи, лікарні. Над цим зараз працюємо, самотужки почали заготовляти дрова, бо розуміємо, що з газом може бути проблема. Лісові господарства ще не почали заготівлю дров.

Хоч як би складно було, рухаємося далі», – запевняє очільник громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освіта і війна: про навчальний процес на Чернігівщині

Між тим, найбільш болючим питанням для Кіптівської громади, як і для інших громад Чернігівщини, є пошук джерел наповнення бюджету.

«Кошти і бюджет – нині найбільш болюче питання. Багато чого треба робити, але практично немає надходжень. Вони втрачені, на жаль. Але це не тільки в нашій громаді, а скрізь на Чернігівщині. Сьогодні ми ці питання порушуємо перед Мінрегіоном. Щоб міністерства й уряд звернули увагу. Бо виходить трішки несправедлива ситуація: наші люди на заході України відкрили чи перевезли бізнеси і платять там усі податки до бюджету, зокрема й ПДФО. Тож у тому регіоні бюджети виросли в рази, а у нас навпаки – все скоротилося. Я розумію, що це не питання обласної адміністрації, хоча вона має ініціювати перед урядом перегляд цих питань. До того ж, нам сьогодні потрібно більше витрат на відновлення інфраструктури, ніж у західних областях. Треба і житло, і садочки, і школи відновлювати, і паливо потрібне. А за що?», – зазначив Володимир Кучма.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button