Спорт

Чернігівський марафонець розповів, як правильно бігати взимку

На вулиці засніжило, а температура опустилася нижче нуля. У таку погоду хочеться кутатися в плед та грітися гарячим чаєм, а зовсім не виходити на пробіжки та промерзати до кісток.

Між тим, у багатьох бажання бути струнким не зникає навіть у холоднечу. Тому зараз розповімо, як правильно вдягатися на зимові пробіжки та, як діяти новачкам. Розібратися у цьому питанні допоміг чернігівський марафонець Павло Деркач.

Павле, яких основних правил треба дотримуватися, виходячи взимку на пробіжку?

Насамперед принципу багатошаровості в одязі, тобто одягати футболку, фліску, куртку для бігу. Коли бігтимете на вулиці при нульовій температурі, то при бігу відчуватимете як + 10. Треба це враховувати. Якщо на вулиці мінус десять, то при бігу відчуватиметься як нуль. Треба, щоб були закриті суглоби. Короткі шкарпетки не підходять. Також взимку треба, щоб взуття було з хорошим протектором, щоб менше ковзатися. Є певні види кросівок, хто у темі, їх використовують.

На що варто зважати, прокладаючи маршрут для бігу в зимовий період?

Під час пробіжки можна спітніти, бо розрахувати все ідеально – нереально. Взимку дуже часто практикують старт і фініш біля під’їзду, аби після пробіжки зразу йти додому в тепло. Для починаючих бігунів це оптимальний варіант. Або треба брати з собою змінний одяг. Це якщо є, де переодягтися. Наприклад, коли люди тренуються на стадіоні. Тоді хлопці беруть додаткові куртки, накидають їх після тренувань і їдуть додому.

Чи радите нині розпочинати займатися бігом людям, які раніше цього не робили?

Я раджу починати в більш прийнятну пору року для бігу – весною. Бо, якщо людина ніколи не бігала, то зі старту вбігати в зиму може бути травмонебезпечно. І може зникнути бажання бігати надалі. До зими треба готуватися як фізіологічно, так і психологічно, що буде холодно, що може бути слизько. Тому новачкам вбігати в зиму я не рекомендую. Простіше починати весною, коли температура повітря буде плюс десять. І до літа вже приходити у певну форму. Простіше починати, коли немає слизького покриття і низьких температур повітря. В зиму треба входити вже з якимось багажем знань і досвіду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До новорічних свят у чернігівському музеї презентують нову авторську екскурсію

Чи є рекомендації щодо пиття в дорозі?

Все залежить від тривалості тренування. Взимку, до речі, не рекомендують тривалі тренування, бігти великий кілометраж. Тільки для підтримки форми. 5-10 кілометрів буде вдосталь. То вистачить попити вдома пів склянки води перед тренуванням і попити вдома після пробіжки, причому теплої води, а не холодної, бо можна горло застудити.

Бігти краще на голодний шлунок чи треба поїсти?

Я перед забігами не їм. Хоч перед короткими, хоч перед довгими. А є хлопці, які їдять. Взагалі ж рекомендується за дві години до забігу не їсти, бо можна відчувати дискомфорт під час бігу.

Чи є взимку якісь обставини, коли краще взагалі не бігти?

Все залежить від підготовки спортсмена. Ми ж бігаємо упродовж усього року. У дощ, у сніг, вітер. Для нас немає різниці, яка погода. Спортсмени, які займаються в нашому клубі давно, готові до цього. А для новачків під ливнем краще не бігти. Якщо сильна ожеледь, простіше не бігти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото зі сторінки Павла Деркача в Facebook

Ще статті по темі

Back to top button