Новини

У Чернігові стан атмосферного повітря відстежують на двох постах

Здоров’я кожної людини залежить від багатьох факторів. Один із основних – навколишнє середовище, яке оточує людину. І якщо приміром, альтернатива воді з-під крану є, то не дихати повітрям, яке довкола, не можна.

Зрозуміло, що Чернігів – не промисловий гігант і не мегаполіс. Але це аж ніяк не означає, що в нашому місті не треба моніторити якість повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стан повітря, річок та інших біоресурсів: у Чернігові говорили про довкілля області

«Моніторинг хімічного забруднення атмосферного повітря проводиться у Чернігові Обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах. Перший – на вулиці Всіхсвятській (в районі ринку «Нива»), другий – на вулиці Пирогова (в районі дитячої обласної лікарні). У повітрі визначається вміст чотирьох основних домішок: пил, діоксин азоту, діоксин сірки та оксид вуглецю. На посту №1 також визначається вміст важких металів», – на засіданні комісії з питань моніторингу довкілля Чернігівської області зазначила Юлія Зарецька, завідувачка сектору спостережень за забрудненням атмосферного повітря Чернігівського обласного центру з гідрометеорології.

Аналізи всіх відібраних зразків повітря роблять у Києві.

«З січня по вересень нинішнього року відібрано більше як 5 тисяч проб атмосферного повітря. За даними спостережень, рівень забруднення у місті оцінюється як низький. Згідно з рейтингом, серед 32 міст України Чернігів за забрудненням повітря займає 29-те місце.

Показники забрудненості повітря були однаковими на обох постах спостереження.

Щодо вмісту важких металів, то цього року концентрація свинцю, магнію та заліза була в межах норми. Також, порівняно з 2020 роком, рівень забруднення повітря у 2021 році не змінився», – повідомила Юлія Зарецька.

Щоправда, за її словами, перевищення деяких показників у атмосферному повітрі в нашому місті таки фіксували, але вони незначні. Це зазвичай відбувається в опалювальний період, коли кількість викидів в атмосферу збільшується.

Але справа також і в тому, що для Чернігова два пости моніторингу за станом атмосферного повітря – це замало. Адже на комісії йшлося і про те, що в Чернігові додатково проводили моніторинг якості повітря. Зокрема перевищення за певними показниками були зафіксовані на чернігівських перехрестях з інтенсивним рухом – біля Головпоштамту та на 1-гоТравня.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button