Війна

Війна на кордоні: як чернігівські медіа висвітлюють воєнну тематику

Тематика війни займає понад третину інформаційного наповнення чернігівських онлайн-медіа. Повідомлення про щоденні обстріли прикордоння Чернігівщини, руйнування цивільної інфраструктури, втрати воїнів, робота волонтерів та гуманітарних місій по відновленню області складають основу новин на воєнну тематику.

Такі результати моніторингу ІМІ чернігівських медіа в травні 2024 року.

Новини про війну аналізували з 6 по 10 травня у п’яти регіональних онлайн-медіа Чернігова: 0462.ua, Город, Суспільне Чернігів, Челайн, Час Чернігівський

Була визначена загальна кількість новин про війну та їх тематика: “бойові дії”, “соціальні наслідки війни”, “цивільні жертви”, “ВПО/біженці”, “гуманітарна/міжнародна допомога, “робота волонтерів і активістів”, “кримінальні новини про війну”, “інформація про повітряні тривоги”, “інше”. Окремий акцент моніторингу був спрямований на аналіз  використання мови ворожнечі у новинах про війну. Всього було проаналізовано 302 новини, з яких третина, 98 повідомлень, або 32%, стосувалася воєнної тематики.

Більшість з них, 31% стосувалася соціальних наслідків війни, зокрема, обстрілів/руйнувань цивільної інфраструктури, 23% новин були про бойові дії, 10% — про роботу волонтерів, благодійників та активістів, 7% — про кримінальні новини про війну (колаборанти, зловживання, злочини), у 4% інформували про ВПО, 3% — гуманітарна допомога та міжнародна підтримка, 2% стосувалися інформації про повітряні тривоги, 1%  — про цивільні жертви війни, решта, 17%, стосувалися інших повідомлень про пов’язаних з воєнною тематикою. 

Відзначимо, що в порівнянні з тематичним дослідженням у листопаді 2023 року, кількість новин про війну в чернігівських онлайн-медіа не змінилася. Тоді також найбільша частина місцевих новин стосується теми війни та її наслідків – 31% загальної кількості.

Соціальні наслідки війни

Оскільки на Чернігівщини безпосередні бойові дії не ведуться, але ворог кожного дня обстрілює українсько-російське прикордоння, то в стрічках журналісти публікували найбільше повідомлень про обстріли, руйнування цивільної інфраструктури в прикордонних громадах. Такі повідомлення займають третину від загальної кількості новин про війну.

Так, всі місцеві медіа повідомляли про щоденні звіти про обстріли Чернігівської області, які зосереджуються на прикордонних північних громадах. Російські війська атакують область з мінометів, ствольної артилерії та некерованими авіаційними ракетами.

Але обстріює ворог не лише прикордонні громади, але й глибші території області більш потужним озброєнням. Так, в період моніторингу був “приліт” і по південній частині області — Прилучині, про що писали всі медіа.  Як повідомив  Департамент із питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА, 9 травня  ворог застосував по території Прилуцької громади балістичну ракету «Іскандер-М». Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила. В основному, медіа публікували офіційні повідомлення про щоденні обстріли прикордоння

Найбільше інформації в цьому блоці публікував сайт “Челайн” — 12 повідомлень від загальної кількості  31 новин про наслідки війни, на другому місці за кількістю новин сайт 0462.ua — 9 повідомлень. Натомість на сайті  Город не було зафіксовано жодної новини про щоденні обстріли прикордоння області.

Бойові дії

Повідомлення про бойові дії стосуються поховання військових з Чернігівщини, які загинули на фронті. Медіа на основі офіційних повідомлень від Чернігівського обласного ТЦК та СП інформують  про життєвий шлях та обставини загибелі воїнів. Таких новин за період моніторингу було 23% від загальної кількості про війну в місцевих онлайн-медіа. 

Найчастіше про загибель воїнів з Чернігівщини повідомляло видання Час Чернігівський — 8 новин, Челайн та Суспільне.Чернігів опублікувало по 5 повідомлень відповідно.

Волонтерська, гуманітарна допомога та ВПО 

Чернігівська область, яка зазнала однією з перших сильних руйнацій в 2022 році під час окупації області, активно працює над відновленням критичної інфраструктури та індивідуальних помешкань жителів, підтримує бійців на фронті, ветеранів які повернулися та ВПО.

Наприклад, більшість медіа повідомили, що у Чернігові створюють ветеранський простір у комунальному приміщенні, яке передали  в оренду ГО «Ветеранська спільнота України «Серцевір»». Зокрема, про це писали Суспільне.Чернігів та Челайн

Загалом найактивніше висвітлює діяльність волонтерів та активістів щодо допомоги військовим видання Челайн, зосереджуючись не лише на великих проєктах з обласного центру, але і на локальних ініціативах з громад області. В період моніторингу на сайті опублікували 5 повідомлень на цю тему.

Кримінальні новини про війну

Кримінальні новини на воєнну тематику в місцевих медіа стосуються, в основному, повідомлень про заочне засудження російських військових за здійсненні військові злочини під час окупації Чернігівщини. Так, на Суспільне Чернігів було три повідомлення про кримінальні злочини, пов’язані з темою війни, на інших сайтах по одній новині.

На тижні, що потрапив у моніторинг, більшість медіа публікували новини і про справу колишнього депутата Чернігівської міської ради Сергія Кирієнка, причетного до організації незаконного вивезення чоловіків призовного віку за кордон. Його справу передали до суду та  його оголосили у міжнародний розшук, повідомило Управління Служби безпеки України у Чернігівській області.

Панічні повідомлення та інші категорії

Панічну хвилю серед чернігівців викликав пост начальника міської військової адміністрації Дмитра Брижинського про можливу загрозу удару по Чернігову.

Так, 9 травня о 8:00 начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський у своєму Telegram-каналі попередив, щоб чернігівці не ігнорували сигнали повітряної тривоги, спускалися в укриття, уникали місць скупчення людей та не перебували поруч з обʼєктами критичної інфраструктури.

«Росіяни планують завдати ударів по критичній інфраструктурі. До неї належать: телерадіовежі, теплоелектростанції, газорозподільчі станції, адміністративні будівлі органів влади та інші», — написав Брижинський.

Але жодних додаткової інформації від керівників міста не було. Тим часом, у Чернігові з ранку не працював Центральний ринок, на дистанційне навчання пішла школа №1, у середмісті патрулі просили підприємців не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.  Сам Дмитро Брижинський на дзвінки журналістів не відповідав, а в його пресслужбі Суспільному повідомили, що жодних розпоряджень щодо закриття Центрального ринку, магазинів та шкіл МВА не давала. Тільки в другій половині дня начальник департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА Сергій Болдирєв у коментарі Суспільному зазначив, що зранку 9 травня надійшла інформація про можливий удар по телевежі в Чернігові.

Оскільки в цей період ворог, дійсно, застосовував удари по телевежам в Харківській та Сумській областях, такі побоювання влади були, очевидно, небезпідставними. Але якість комунікації з жителями про загрозу залишає бажати кращого. 

Не оминули чернігівські медіа і тему масових відключень електроенергії через російські обстріли об’єктів критичної інфраструктури та попередили чернігівців про її можливі відключення. Як відомо, вночі 8 травня росіяни здійснили масовані атаки шахедами, крилатими та балістичними  ракетами на об’єкти енергетичної  інфраструктури одразу в шести областях — Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій.

Серед інших новин воєнної тематики варто згадати про звернення Президента Володимира Зеленського з нагоди 8 травня, яке він записував в селі Ягідне Чернігівської області. Про це написали сайти 0462.ua та Челайн.

Нагадаємо, що на початку березня 2022 року в захопленому селі Ягідному Чернігівського району російські військові захопили й утримували в підвалі школи в нелюдських умовах майже 370 людей, використовуючи їх як «живий щит» — окупанти прикривали свій командний пункт від можливого наступу захисників України. Десять людей загинули внаслідок нелюдського поводження.

Про мову ворожнечі 

Окремий акцент моніторингу стосувався використання мови ворожнечі місцевими медіа під час опису воєнних подій. Таких випадків зафіксовано не було.

Навіть ті назви, які Комісія з журналістської етики дозволила використовувати типу  «орки», «рашисти», «рашизм» тощо, не зустрічаються в матеріалах чернігівських медіа, віддаючи перевагу офіційним визначенням.

Можливо, така ситуація склалася через те, що більшість текстів на воєнну тематику часто базується на офіційних повідомленнях, а, можливо, чернігівські журналісти усвідомлюють, що краще називати речі своїми іменами, зокрема, ”орків” — “російськими військами, які прийшли нищити українців”.

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Ще статті по темі

Back to top button