Краса та здоров'я

10 «золотих» правил захисту від кишкових інфекцій

Кишкові інфекції — це проблема гігієнічна.

Щоб захистити себе від патогенних збудників та запобігти захворюваності, експерти Всесвітньої організації Охорони Здоров’я розробили 10 «золотих» правил:

1.Вибирайте та вживайте безпечні харчові продукти

Багато харчових продуктів вживають в сирому вигляді, але окремі з них ризиковано вживати без попередньої обробки. Не вживайте продуктів з вичерпаним терміном придатності. Продукти, що вживають сирими — ретельно мийте.

2. Правильно готуйте їжу

Багато сирих продуктів: м’ясо, риба, сире молоко, часто забруднені патогенними мікроорганізмами, що гинуть в процесі термічної обробки.

3. Їжте приготовану страву негайно

Коли приготована їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають активно розмножуватись. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння.

4. Правильно зберігати харчові продукти

Якщо ви хочете зберігати приготовану їжу, то повинні знати, що вона повинна зберігатися або гарячою 600С і більше або холодною 100С і менше. Це важливо знати, якщо зберігати їжу більше 4-5 годин.

5. Піддавайте термічній обробці їжу, що була приготовлена раніше

Це найкращий засіб захисту від мікробів, що могли розмножитись в їжі під час її зберігання.

6. Виключайте контакт між сирими та приготованими харчовими продуктами

Такого перехресного зараження можна уникнути, коли використовувати різний кухонний інвентар ( ножі, дошки для нарізки) для сирої і вареної, смаженої їжі.

7. Частіше мийте руки

Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, особливо, якщо ви сповивали дитину або були в туалеті, а також після оброблення сирих продуктів (м’ясо, риба тощо) та контакту з домашніми улюбленцями. Якщо у Вас на руках є інфікована подряпина або інша мікротравма, слід обов’язково ізолювати її (пов’язка, пластир) перш ніж почати готувати їжу.

8. Утримуйте кухню та місця приготування їжі ідеально чистими

Розглядайте кожен харчовий шматок, крихти чи брудні плями, як потенційний резервуар мікробів. Рушники для протирання посуду міняйте кожного дня.

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин

Тварини часто бувають переносниками патогенних мікроорганізмів. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх в щільно закритих контейнерах.

10. Використовуйте тільки чисту воду

Чиста вода важлива для приготування їжі та пиття, якщо у Вас виникли сумніви по відношенню до якості води — прокип’ятіть її перед використанням.

Ще статті по темі

Back to top button