Краса та здоров'я

На Чернігівщині людей тероризує ботулізм

Черговий випадок захворювання на ботулізм зареєстровано в області: до реанімаційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 у важкому стані госпіталізовано 34-річного жителя обласного центру, який, ймовірно, отруївся в’яленою рибою домашнього приготування. Діагноз «ботулізм» встановлено клінічно і підтверджено спеціалістами Обласного лабораторного центру Державної санітарно-епідеміологічної служби.

Це вже шостий випадок захворювання на ботулізм, що стався протягом нинішнього року, і всі вони пов’язані з недотриманням санітарних норм під час приготування річкової риби. На жаль, кілька місяців тому одна жінка через вживання такої риби померла.

Фахівці відповідного відділення Чернігівського міського управління головного управління ДСЕСУ нагадують: ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, що найчастіше виникає при вживанні м’ясних, рибних та овочевих консервованих продуктів, які містять анаеробний токсин. Перебіг захворювання тяжкий і характеризується порушенням роботи життєво-важливих органів і систем.

«При несвоєчасному введенні полівалентної протиботулінічної сироватки захворювання може закінчитися летально. Анаеробний токсин міститься практично в усіх продуктах, в яких недотримані суворі правила виготовлення та консервування, — наголошують санітарні лікарі. — Це може бути риба, тваринне м’ясо, консервовані овочі та фрукти, особливо помідори, огірки та гриби. Тому, наприклад, якщо ви помітили, що кришка на банці з консервацією піднялася під дією повітря всередині – вживати такі продукти не варто».

Аби убезпечити себе від захворювання на ботулізм , необхідно:

—        Не купувати м’ясні продукти (особливо ковбасу, м’ясо худоби та птиці) на стихійних ринках;

—        Під час консервування овочів і фруктів дотримуватися температури не менше 120 градусів за Цельсієм;

—        Ретельно кілька разів мити банки;

—        Консервувати в домашніх умовах рибу та м’ясо виключно за допомогою автоклава;

—        Зберігати консерви при низькій температурі;

—        Не закривати в банки гриби, які важко очищуються.

У разі появи перших симптомів ботулізму – біль у ділянці живота, раптове погіршення зору, порушення мови, загальна слабкість – не зволікати, а обов’язково викликати «швидку».

Ще статті по темі

Back to top button