Краса та здоров'я

Скільки можна їсти хліба: лікарська консультація для чернігівців

Що хліб – усьому голова, українців навчають з дитинства. Також побутує думка, що все треба їсти з хлібом. Та є й протилежні думки щодо цього продукту: що його вживання лише додає зайвих і непотрібних калорій та призводить до ожиріння. Тож спеціально для чернігівців роз’яснення з цього приводу надає Володимир Гайдичук, кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету (м.Чернівці).

Хліб багато років вважався основним продуктом у харчовому раціоні людей і найбільшим джерелом калорій. Саме хліб колись допоміг європейцям впоратися з голодом. У низці країн він і зараз є основною стравою людей з низьким рівнем достатку. Однак у 2000-х стали доволі популярними дієти з низьким вмістом вуглеводів і безглютенові дієти, і хліб як джерело глютену та вуглеводів отримав репутацію нездорового продукту з високим вмістом калорій, солі, цукру і вуглеводів, від якого товстіють. Але як противитись свіжоспеченому хлібчику зі спокусливим ароматом, хрусткою шкоринкою, який є справжньою насолодою для наших смакових рецепторів?

За словами Володимира Гайдичука, основне правило таке: поки ви не зловживаєте продуктом – їжте на здоров’я! Надлишкове вживання всього – це завжди не здорово. Багато видів хліба, особливо білого, містять велику кількість шкідливого жиру та вуглеводів, мають високий глікемічний індекс, підвищують ризик розвитку цукрового діабету та серцевих захворювань.

«Однак цільнозерновий хліб є кращим варіантом. Він хоч і калорійний, але містить більше вітамінів, мінералів і клітковини. Остання необхідна для нормального стану серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину крові, добре регулює роботу травної системи, що є особливо актуальним за скарг на закрепи. Фолієва кислота є вітаміном групи В – запобігає дефектам нервової трубки під час ранньої вагітності. Також вона важлива для здоров’я серця. Вітаміни В1 та В3 потрібні для повноцінного функціонування клітин енергетичного обміну, підтримки нервової системи, шкіри, серця. Залізо допомагає транспортувати кисень у клітини всього тіла, а також важливе для процесу кровотворення. Цинк потрібний для імунної системи, для захисту від бактерій і вірусів. Магній важливий для кісток, роботи м’язів і нервів, регуляції артеріального тиску. Тому одна-дві скибочки цільнозернового хлібу грубого помелу (краще у першій половині дня) вам не завадять, а навпаки – допоможуть боротися з вісцеральним жиром. У магазині звертайте увагу на етикетку хліба, де має бути відображена інформація про наявність у ньому консервантів, цукру або його замінників, глютену. Вони мають бути відсутні, або їх має бути якнайменше. Хліб також має бути бездріжджовим, на заквасці – так не буде згубного впливу на мікрофлору кишечника», – зазначає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині відбулася презентація книжок автора, який загинув у боях під Бахмутом

Водночас дієтологи склали список продуктів, які краще вживати без хліба. Багато хто здивується, але там звичні для багатьох поєднання.

—         Молоко. Хто ж із задоволенням не пив прохолодне молоко зі свіжим хлібом. Однак таке поєднання некорисне для кишківника, може зумовити здуття, загальний дискомфорт. 

—         Масло. Хліб із маслом для багатьох людей – це «класика» бутербродних перекусів, однак це призводить лише до ожиріння, захворювання серця та інших органів.

—         Картопля. Ці два продукти містять велику кількість вуглеводів. Їх вживання призводить до швидкого збільшення маси тіла, підвищення цукру крові.

—         Засолені або мариновані овочі. Разом із хлібом вони провокують накопичення солі в організмі, появу набряків, виникнення серцево-судинних захворювань.

Особливо уважними до хлібобулочних виробів слід бути пацієнтам із хронічними захворюваннями.

«Пацієнтам із цукровим діабетом слід замінити білий хліб на хліб із висівок. Його можна вживати зі «здоровим» жиром – авокадо, яєчним жовтком або з нежирним білком м’яса птиці, кисломолочним сиром, що стабілізує рівень цукру крові.

Слід пам’ятати про те, що зловживати хлібом, як і будь яким іншим продуктом, не варто. Щоб харчування було збалансованим, хлібобулочні вироби мають становити не більше як 5-8% у раціоні людини. Дитині достатньо одного шматочка хліба на добу, дорослій людині – трьох. За умови великих фізичних навантажень цю дозу можна збільшити», – наголошує лікар.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button