Краса та здоров'я

У Чернігові пройшов протидіабетичний марафон

У Чернігівській міській лікарні №2 пройшов протидіабетичний марафон «Знай свій ризик». Захід відбувся в рамках Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом і Всеукраїнського тижня профілактики діабету.

Під час акції чернігівці здавали безкоштовно експрес-аналіз на визначення рівня глюкози в крові, отримали консультації лікарів-ендокринологів, ознайомилися із детальною інформацією щодо того, як контролювати свій стан здоров’я за наявності хвороби, які ускладнення викликає цукровий діабет і як їх уникнути.

За підсумками марафону рівень цукру в крові перевірили 180 мешканців Чернігова. Серед них 35% становлять пацієнти, у яких було виявлено підвищений вміст глюкози. При цьому в 20 осіб він виявлений уперше.

За словами заступника головного лікаря з поліклінічної роботи КНП «Чернігівська міська лікарня №2» ЧМР Інни Сорокіної, на сьогодні в Україні налічується 1,3 мільйона хворих на цукровий діабет, приблизно 2000 осіб перебувають на обліку в поліклініці, з них 520 – на інсуліновій терапії.

«До 75% загальної кількості інсулінозалежних хворих забезпечені препаратами коштом держави. Найбільш актуальна проблема цукрового діабету – ускладнення, що розвиваються та призводять до значного погіршення якості життя, інвалідизації людини», – розповіла вона.

На важливості раннього виявлення діабету наголосила й лікар-ендокринолог Вікторія Дякончук.

«Ознаками вираженого діабету можуть бути спрага, часте сечовипускання, слабкість, втрата ваги, або ж, навпаки, її набір, сухість, висип на шкірі. Ускладненнями діабету є погіршення зору, оніміння стоп, схильність до частих застудних захворювань», – зазначила медик.

Утім, лікарі наполягають: рівень цукру треба вимірювати навіть без цих ознак. Адже ознаки вираженого діабету проявляються інколи лише тоді, коли рівень цукру вже досить високий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Менщині зареєстровано чотири випадки кору

Вік за 40 років, наявність у родині хворих на діабет, надмірна вага, підвищений артеріальний тиск – вагомі причини для того, щоб зробити дослідження. Людині, яка не має виражених симптомів, бажано вимірювати рівень глюкози в крові раз на рік.

Крім того, в межах Школи цукрового діабету, яка функціонує в медзакладі на постійній основі, лікарі провели освітні лекції для громадськості щодо здорового способу життя та можливості профілактики ускладнень при діабеті.

Ще статті по темі

Back to top button