Люди

Чернігівські сади Олени Грицюк (Фото)

Часто так трапляється, що талановитим людям вдається майстерно виконувати кілька справ. Це підтверджує і чернігівка Олена Грицюк – чернігівська письменниця, архiтекторка та художниця.

Для чернігівців буде особливо цікавим, що саме Олена Грицюк розробила загальну концепцію розвитку скверів-садів Чернігова.

«Я йшла працювати саме для того, щоб створювати сквери в рідному місті, спираючись на досвід, що напрацювала в інших містах України. Адже робила подібні речі для Сєвєродонецька, Києва, Біловодська та інших міст», – у коментарі для ЧЕline зазначила Олена Грицюк.

Актуальність задуму в тому, що вже нині довоєнні та подальші напрацювання слід використовувати на майбутнє відновлення і розквіт.

Із концепцією загального розвитку скверів у Чернігові варто ознайомитися за посиланням.

 

До речі, ці концепції торік високо оцінили на Всеукраїнському марафоні проєктів, а деякі з них планують показати на Міжнародному урбанфорумі в Польщі, де представлять перерваний війною розвиток української архітектури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із сьогоднішнього дня починає працювати ще один автомобільний маршрут Чернігів – Київ

Далі – біографія та інші факти, які розповіла про себе Олена Грицюк.

Народилася вона у Кривому Розі в сім’ї кандидата наук, викладача технічних дисциплін Віталія Юхимовича Грицюка та фізика, наукового співробітника Наталії Ігорівни Грицюк. Рідним містом вважає Чернігів. Мріяла стати письменницею, а в 14 років вирішила, що буде архітекторкою. Перший вірш написала у 15 – після походу з батьком на Кавказ. Що буде писати постійно, відчула на іспиті з малюнка до архітектурного.

Здобувала освіту архітектора в Дніпрі, далі була аспірантура в Києві. Працювала головним архітектором проєктів у Києві та Чернігові, за її проєктами побудовані об’єкти в різних містах України.

«До війни я працювала головним дизайнером «Зеленбуду». Але мені сказали, що посаду скорочують, що не буде зараз ні проєктних робіт, ні дизайнерських із насадженнями. Що у воєнний час я як фахівець не потрібна. Ну і виходить, або я буду в Чернігові поповнювати армію безробітних і тягнути на себе ресурси – отримувати виплати, споживати продукти, користуватися комунальними зручностями, – або, перебуваючи за кордоном, навпаки, працюватиму і якісь гроші пересилатиму волонтерам, що допомагають нашим військовим. Якщо я маю хороші умови для роботи над своєю книжкою «Чернігів-2022. Війна цивільними очима» і можливість допомагати звідси, то тут я буду кориснішою. А коли з’явиться можливість, повернуся, буду проєктувати та відновлювати Чернігів й інші міста України. Мої всі знайомі кажуть, що після війни для мене буде багато роботи, – упевнена вона. – Але весь час я думками з нареченим, який добровольцем пішов у ЗСУ, врятував нас, а увагою – в новинах в Українi».

Пані Олена розповіла, що в «Зеленбуді» заробляла утричі менше, ніж насправді коштувала її робота. Втім, прагнення проєктувати сквери в рідному місті було величезним.

Доволі цікавим є творчий здобуток Олени Грицюк.

«У мене сім виданих офіційно збірок графіки і поезії. Восьма має готовий макет, але лишиться невиданою через переважну більшість віршів російською і повномаштабний напад рф. Ще було три самвидавівські збірки, зроблені Святославом Євдокимовичем Хрикіним, нашим чернігівським дисидентом, поетом, художником, мистецтвознавцем. Ще вісім книжок інших авторів я проілюструвала. «Чернігів-2022. Війна цивільними очима» – це моя перша проза. Нещодавно почала наступну, але поки розголошувати зарано», повідомила авторка.

За її словами, після 24 лютого – війна, в усьому війна, навіть море зі смаком війни.

«Жити за кордоном – призвичаююся. І складно, і прекрасно. Я мріяла побачити світ, але не за таких умов. Мріяла добре жити в Україні та багато подорожувати деінде. Важливо дозволити собі безпеку та комфорт, відмовитися від хибної концепції «мої страждання наближають перемогу». Перемогу наближаємо передачею ресурсів, допомогою в комунікації, намаганням утриматись у своєму «добре» та підтримати інших. Робити щось для всіх і для себе. Кожен як може, так і наближає Перемогу.

Після війни мрію жити з коханим, бачити сина, обійняти друзів, відбудовувати Україну», – розповіла Олена Грицюк.

Дай Боже, щоб усі задуми втілилися в життя, а Перемога України була швидкою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button