Люди

Дід не для того воював, щоб я у підвалі сиділа: Наталія Орлова – про війну, волонтерство та Перемогу

Чернігів – місто-герой. Це офіційне звання, яке наше місто отримало за свою звитяжну боротьбу. Під час повномасштабного наступу Чернігів став щитом для всієї України. А захистом для воїнів Чернігівщини стали волонтери, які з перших днів стали тилом для наших бійців і забезпечили їх усім необхідним.

Однією з тих, хто обрав шлях волонтерства в найтяжчі для міста часи, є Наталія Орлова. До 24 лютого жінка жила щасливим і мирним життям. Утім, путінська армія її від цього звільнила. Прокинувшись зранку 24-го від вибухів, жінка зрозуміла, що вона має допомагати.

Перше, про що хочу запитати: яким для вас було 24 лютого?

Ще 23-го ввечері мені було неспокійно. Чоловікові також. Тому ми вирішили, що 24 і 25 наша дитина до школи не піде. Подумали, що хай краще посидить удома ці два дні, аби всім було спокійніше.

24-го мене розбудив чоловік: «Почалася війна, нас бомблять». По обіді 24 лютого я написала свій перший волонтерський пост – збір коштів на ліки для наших захисників. Тоді збір закрили переважно друзі. Ми поїхали до аптеки, закупили все необхідне й одразу відвезли хлопцям.

Оцей пост, написаний 24 лютого, ви назвали першим волонтерським, тобто саме війна привела вас до волонтерського способу життя?

Раніше я не займалась волонтерством. Інколи лише брала участь у доброчинних акціях – передавала дітям цукерки, допомагала фінансово. А глобально – ні.

Сьогодні ви – потужний волонтер, робота якого надзвичайно важлива для наших захисників. У яку мить ви відчули, що іншого варіанту немає, і єдиний правильний шлях – волонтерство?

Коли нам на третій день прилетіло в сусідній будинок і дитина ввечері боялася засинати, бо дім буде здригатися (у нас дуже похитнувся будинок, хоча, слава Богу, в нас тільки шибки в під’їзді повилітали), тоді для мене не було взагалі питань. І мій дід не для того воював, щоб я сиділа в підвалі десь.

Іншого варіанту ми навіть не розглядали. Чоловік мене запитував: «Ти хочеш виїхати?», я відповіла: «Якщо я виїду, то собі не пробачу». Так і вирішили залишатись. Якщо разом, то до останнього.

Ваш чоловік також волонтер?

І чоловік, і син. Ми разом починали все це: я з сином у перші дні ходила в аптеки та магазини, скуповувалися. Чоловік забирав нас, ми фасували це всі разом і потім розвозили. Спершу син їздив разом із нами, а потім він залишався вдома, бо треба було приймати волонтерські вантажі: прийняти, вивантажити, скласти. Він це все робив. Син також їжу готував на нас, на хлопців із ТРО.

Який день за час активних бойових дій на Чернігівщині був для вас найстрашнішим?

Напевне, Господь береже мою психіку: я все сприймала доволі спокійно. Кожен вибух для мене був ще більшим зосередженням на тому, що я роблю. У мене не було оцього відчуття, що я заклякла. Я не клялка. Я розуміла, що треба робити більше, більше, більше.

Я відчувала, що більше я вкладаю, то ближче нам до тиші. 

Коли в Чернігові стало тихо і всі почали оглядатись навколо, де все було зруйновано, що тоді відчули ви?

Під час активних бойових дій я не дивилася фото та відео руйнувань, загиблих. Я просила, аби мені їх не показували, мені не хотілося цього бачити. Чому? Бо мені потрібна була холодна голова, щоб я далі могла наполегливо працювати. У мене друзі, чоловік запитували, чи хочу я подивитися, я відповідала, що не можу.

Коли стало тихіше, я зрозуміла, що роботи ще більше. Люди повертаються, в багатьох людей немає будинків, місто хоче знову почати жити. І треба працювати, треба допомагати. Треба і тут, і там встигати.

«І тут, і там встигати» це про наших захисників у гарячих точках?

Ця тиша, яку ми маємо в Чернігові, – примарна. У нас, так, не чутно, але кордони, схід, південь – там пекло. І якщо на кордонах трішечки, можна сказати, спокійніше, але все одно всім їм треба багато допомагати. Про них не можна забувати.

Ви говорили, що відчували завершення активних бойових дій на Чернігівщині. Чи відчуваєте ви завершення повномасштабної війни?

Зміни мають відбутися в людях. І вони вже відбуваються: дедалі більше молоді долучається, долучаються студенти, діти, немолоді люди. Населення нарешті розуміє, що вони впливають на наближення Перемоги. Люди розуміють, що всі об’єднуються і починають самі долучатися. Нарешті почали розуміти: якщо інші працюють, то, ймовірно, і ми можемо.

Якщо ми продовжимо рухатися такими темпами, то полегшення ми відчуємо, можливо, восени. Скажімо, у жовтні – листопаді.

Лише від нас залежить, коли ми почуємо омріяне «ми Перемогли». Кожен це розуміє і кожен докладає максимальних зусиль, аби наша країна нарешті перестала здригатися від болю.

У постійній боротьбі не варто забувати, що Незалежність здобувається великою ціною. І саме її ми зараз платимо.

З Днем Незалежності, рідна Україно!

Спілкувалась: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button