Люди

Люди: Новорічна ялина Дональда Трампа: ентузіаст із Чернігівщини відзначає Новий рік, як у Білому домі

Кипариси, кедри, ялини, туї та секвої. Усього майже 130 видів вічнозелених хвойних і не тільки ростуть у приватному дендропарку на Менщині. Натхненник оазису і герой рубрики «Люди» – місцевий 36-річний екоаматор Віталій Крутий, який виключно на власному ентузіазмі створив унікальний зелений куточок.

Віталій до села Дягова, що поблизу Мени, перебрався в 1996 році, тоді й виникла ідея, а на той момент просто хобі – посадити перше своє хвойне дерево. Звичайну сосну, яка й стала піонером хвойного царства.

Основне місце роботи Віталія Крутого – Менський краєзнавчий музей імені Володимира Покотила. Він там директор. Крім хвої, має ще одне хобі, так би мовити, за місцем роботи – очолює туристичний гурток, основоположник групи в соціальних мережах «Менщина туристична».

Пане Віталію, звідки цікавість до зелених насаджень? Освіту маєте відповідну?

За спеціальністю я викладач історії та права. Закінчив Ніжинський педагогічний. Маю три дипломи з відзнакою. Проте рушійними в моєму житті стали улюблені заняття – географія та природа. З дитинства цікавився рослинами. Заворожував, наприклад, Тростянецький парк. Так воно і пішло – дерево за деревом, спочатку у вільний час, далі вже почав спеціально шукати саджанці.11

Де переважно знаходите насіння для висаджування?

На виставках або в інтернеті. Спілкуюсь із такими ж колекціонерами по всій країні. Обмінюємось саджанцями. Географія росин дуже широка – буквально з усіх куточків України. Зараз віддаю перевагу карликовим видам, сам створюю умови, щоб рослини були невеликі. Адже маю сьогодні понад 200 видів рослин на площі 20-25 соток.

Є заморські екземпляри?

Так. Купував насіння із Нової Зеландії – лібоцедрус, зі США – різновиди сосни, з Чилі – араукарія чілійська.

Дорого коштують іноземні покупки?

Десь 800 гривень і вище. З-за кордону намагаюсь замовляти взимку, тоді вони приходять влітку і коштують дешевше. Загалом на місяць виділяю 600-700 грн для купівлі чогось нового. Проте зараз важко щось знайти, більшість уже маю.222

Вирощуєте тільки хвою?

Ні. Переважно її, але є і яблуні китайські, малина, багато квітів – тюльпани, проліски. Коли все зацвітає – неймовірне видовище.  Постійно оновлюю парк. Наприклад,  якщо дерево старе або дуже велике – рубаю. Раніше в мене росли і берези, і горіхи, і персики. Але віддаю перевагу карликовим формам. Деякі вимерзають, не приживаються. На цей Новий рік віддав свою ялинку для села. Стояла в центрі міста.

Туристів уже водите до вашого дендропарку?

Так. Маю ще одне улюблене заняття – це подорожі. Цікавлюсь географією, топографічними картами, активним відпочинком. У рамках туристичного гуртка, який я очолюю, подорожуємо Менщиною, організовуємо тури, куди входить і мій парк.

Які критерії вибору рослин до парку?

Екзотичність. Ті, що рідко трапляються.77

Які рослини назвали б вашою гордістю? Які найекзотичніші? 

Кожна рослина цінна по-своєму. Серед найцікавіших слід назвати найвище дерево світу – секвоя вічнозелена, найбільше – секвоядендрон гігантський. Є представники південної півкулі: араукарія чилійська (Південна Америка), араукарія різнолиста (о. Нова Каледонія), подокарпус африканський (Південна Африка). До унікальних можна зарахувати сциадопитис мутовчатий – ендемік Японії, сосну Культера – з найбільшими шишками у світі (до 50 см). головчатотис – зовсім дика рослина для нас. Рідко зустрічаються представники Китаю та Японії: туйовик пониклий, кунінгамія ланцетна, метасеквоя, криптомерія японська. Не меншою екзотикою можна назвати і три види кедрів. Екзотичний вигляд мають туя корейська, кипарис Бейкера, каліфорнійський кедр.555

Ви захоплюєтесь подорожами. Де отримали найбільше вражень?

Що стосується подорожей, то, крім України, бував свого часу в Білорусі та Росії. Минулого року найбільше сподобалось Закарпаття, де відвідали гори та замки. Цікавою була подорож і до Дрогобича. Зацікавила Шостка.

Як прикрашаєте ялинку на Новий рік? Який вид ялини був цього року?

Щороку ми прикрашаємо ялинки на вулиці. Вішаємо гірлянди, прикраси. Цього року прикрашали ялину колючу, нам більше відома, як голуба ялина. Декілька років тому прикрашали ялину канадську. Наступного року хочемо прикрасити араукарію чилійську. Торік прикрашали ялицю Фразера, до речі, її ставлять у Білому домі.4444

Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button