Люди

Наталія Маркова – про шлях до змін, нову професію та людські долі

Здорове харчування — це не тільки гарне самопочуття та позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система, нормалізація маси тіла, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя. Якщо раніше принципи здорового харчування здавалися складними та мали безліч заборон, то останні роки дедалі більше спеціалістів зазначають: дотримуватися основ під силу кожному, головне – мати бажання та розуміння, для чого це потрібн

. Чернігівка Наталія Маркова – одна з тих, хто на собі відчув результати впровадження системи здорового харчування. На прикладі своєї сім’ї та своїх клієнтів вона може показати, наскільки докорінно це покращує життя людини.

Наталіє, розкажіть, як ви зацікавилися темою здорового харчування, ким ви працювали до свого захоплення і яким був шлях до експерта?

У мене дві вищі освіти: перша – технічна, друга – економічна. І саме за другим напрямом я пішла працювати, але робота поєднувалася ще й з ІТ. Це дуже рідкісна спеціалізація в банківській сфері, її мало хто проходить. Мені дуже подобалося працювати в банку у відділі IT в супроводі. Але я пішла у декретну відпустку і просто займатися домашніми справами було дуже нудно, тому почала працювати дистанційно, майже за своїм же фахом – таргетологом і SMM-спеціалістом. Проте і на тому не зупинилася, а й надалі шукала сфери, в яких могла б себе проявити.

Після першої вагітності двійнятами я набрала небагато зайвої ваги, дуже швидко відновилася і дуже пишалася, що була в гарній та стрункій формі. Але з другою вагітністю так не сталося, майже 30 кілограмів додалося і для мене це було багато. Мені було важко рухатися, суглоби почали скрипіти. А в мене на руках були дві дитини по 2,5 року і новонароджений малюк. І дійсно з цим треба було щось робити.

До цього в мене був період, який я називаю «Королева дієт», причому всіх, які тільки можна було знайти. Вони давали швидкі результати, але дуже виснажували, підсвідомо я розуміла, що це все – не про здоров’я. Взагалі не було енергії. А з дітьми вже і не до цього було. До того ж діти підростали і мені, як усім мамам, хотілося дати їм якомога більше корисного, поживного та найкращого. Розпочала з «найкориснішого» – броколі, кабачки, все на пару, але діти того не їли (і досі не їдять).

Мені довелося шукати інші шляхи, я почала багато читати та розбиратися, і зрозуміла, що важливий насамперед не рівень «шкідливості» чи «корисності» продукту, а те, як він впливатиме на організм загалом. Що більше занурювалася в цю тему, то більше почала звертати увагу, що харчування впливає на зміни в моєму тілі, на те, як я почуваюся. Мені захотілось розказати про це дітям, не забороняти щось їсти, наприклад, чипси чи цукерки, а розказати про вплив, таким чином побудувати здорові відносини з їжею. І у 2019 році я вже пішла на навчання, щоб наповнити й удосконалити ті знання, які я раніше здобула, читаючи різноманітну літературу. Тобто шлях до свідомого харчування в мене тривав сім років, а офіційне навчання з отриманням сертифіката я пройшла у 2019 році. Це спершу були школи в Україні, а потім уже почалось підвищення кваліфікації в американських школах – Гарвардська медична школа (Harvard Health Publishing – Harvard Medical School), сертифікація за Національною програмою сертифікації харчових продуктів (National Nutrition Certification Program (NNCP) у США, освітні програми ВООЗ, а також Стенфордський центр медико-санітарної освіти Stanford Center of Health Education в частині розуміння побудови харчових планів для різних людей. Вебінари, семінари та інші заходи підвищення кваліфікації навіть не порахую вже.

Ви часто розповідаєте про важливість поєднання харчування зі спортом, чи завжди у вашому житті так було?

Спорт також не завжди був у моєму житті. У 2005 році я потрапила до зали, бо хотіла навчитися танцювати для свого чоловіка, якраз до 14 лютого і пішла туди разом із подружкою. Той день виявився не дуже вдалим, бо в мене була дуже сильна крепатура 😀) День закоханих минув, але я залишилася, і через пів року помітила, що непогано схудла, не сильно змінюючи своє харчування та й узагалі спосіб життя. Потім у 2007 був переїзд до Києва і вже там я знову пішла до зали, більше від нудьги, але вже і з розумінням, що мені це потрібно. Це були аеробні та танцювальні тренування, мені подобалося. Утім, повернувшись до зали після першої вагітності, мені вже було важкувато. А після другої вагітності я прийшла до зали не для того, щоб схуднути, а щоб відновити свої суглоби.

Спершу пішла на легенький фітнес для бабусь і пів року займалася там, а потім чоловік запропонував мені піти в зал і займатися з тренером. Мені дуже пощастило саме з тренером, у нього був здоровий підхід до занять і навантажень. Відтоді я полюбила залу та силові тренування. Це вже аж 2015 рік. Бо раніше з цього нічого не виходило, а зараз це мій спосіб життя. Я не можу без зали, бо заняття впливають на мій настрій, енергію, активність і загалом на здатність працювати. Перерва була на ковідні обмеження в 2020 році, я тоді дуже багато ходила по вулиці, бо вже потребувала кудись діти енергію. І ще схудла на 7 кг. І разом за всі роки після останньої вагітності я непомітно для себе з 86 кг стала 56-58 кг і на 7 років мудрішою))

Як чоловік сприймав експерименти з їжею та шлях до тарілки здорового харчування?

Мій чоловік для мене є прикладом для наслідування, він усе життя займається спортом і стежить за собою та своїм здоров’ям. Коли я припинила нарешті свої дієти та почала снідати разом із ним, то він видихнув із полегшенням у цей момент і сказав «Нарешті!». Бо це саме він навчив мене снідати взагалі. У нього в сім’ї раніше вже була сформована культура харчування, в якій ранок повинен був починатися зі сніданку. А в мене це було без сніданків, рідко коли обіди, умовно два літри кави за день і до вечора я могла ходити та казати «Ой, я на дієті, тому нічого не їм». Але ж для чоловіка я все одно готувала, як розуміла, але готувала – макарони та м’ясо, все як треба, а потім я задумалася: чому чоловіку готую, а сама сиджу голодна з кавою. Так і почала їсти з ним. Тобто він був додатковим стимулом. Тільки вже зі знаннями зробила їжу приємною на смак та збалансованою і дуже різноманітною.

Як почали вести свій блог про харчування, коли з’явилась впевненість у знаннях?

Розпочався він на основі особистої сторінки в інстаграмі, де я ділилася своїми фото та думками про життя, відпочинок, сім’ю та роботу. Можна сказати що це був пост-одкровення: я повідомила друзям, що хочу та буду писати про рецепти та харчування, а не про ютюб і рекламу, як писала раніше. Це якраз у перший локдаун у 2020 році. Вони дуже здивувалися, а я не очікувала якогось схвалення і просто почала робити те, що мені хотілося. Не знала, наскільки мене вистачить, як довго зможу писати про це. Але поміж рецептів я поступово почала ділитися й основами здорового харчування. Про співвідношення білків, жирів, вуглеводів та інших макро- і мікроелементів. Про те, як обезжирені розрекламовані продукти впливають на організм. Про те, що не має універсальної вітамінки з банки, щоб почуватися добре, і так далі. Паралельно я читала, а потім і навчалась, і далі продовжую навчатися та ділитися своїми знаннями. За кількістю підписників не женуся, мене більше надихають результати змін, про які вони пишуть у коментарях чи які стаються вже після нашої індивідуальної роботи.

Із вашого блогу можна побачити, що вас частенько запрошують на різні прямі трансляції, лекції та відкриті уроки в школах. Як опанували цю сферу?

По-перше, в мене ще зі студентських років був досвід публічних виступів, по-друге, свої ж є діти, з якими ми постійно спілкуємося на тему продуктів, смаків і що як впливає на наш організм. Так я навчилася пояснювати складні терміни простою мовою як для молодшого шкільного віку, так і для підлітків. Щодо школи, то ініціатива пішла від батьків: вони спершу хотіли, щоб я пояснила, чому не треба їсти чипси. Але я проти демонізації продуктів, довелося і батькам пояснювати основи. Загалом я встигла вже провести заняття в державних і приватних школах Чернігова, довго не доходила справа до нашої школи №3, до якої ходять мої діти, але зрештою і там також маю надію поспілкуватися з дітьми та пограти в цікаві ігри про їжу.

Як з трьома дітьми все встигати та знаходити час для себе?

Спершу треба зазначити: встигнути й осягнути все неможливо. Я ніколи не прагнула стати «конячкою», яка може все зробити. Тому тут треба розуміти пріоритети для себе, другий аспект – це помічники. В мене є няня, яка допомагає моїм дітям робити домашні завдання, я цього не соромлюсь. Натомість у цей час я можу приділити свою увагу іншим процесам – приготувати їжу, попрацювати, пройти навчання для себе і просто відпочити, якщо мені цього хочеться.

Звісно, можна знайти блогерів, які розповідають щодня, що з 5-ї години ранку вони встигли зробити 500+ справ. У своєму блогу я не хочу такого, ми всі неідеальні, і це нормально. Тому намагаюся показувати все як є, без зайвих прикрас. Чесно можу розказати підписникам, що я проспала, щось забула або про те, що мене засмутило. Головне моє правило – не нести негатив, тому якщо в мене бувають дні, коли роздратована, я не акцентую на цьому увагу.

Якщо зробити підсумки, як правильне харчування та знання про це покращили ваше життя?

По-перше – це фізичний і психологічний стан. Мені подобається моя форма, подобаються стосунки з їжею. Я абсолютна чесна сама перед собою, не їм сама себе за з’їдене тістечко чи шоколадку. Залюбки займаюся спортом. По-друге, це мої діти, радію, що вони вже самі проявляють інтерес до того, що з’їдають, і як це на них впливає. По третє – це власна реалізація, мені подобається навчати людей і таким чином покращувати їхнє життя та здоров’я. Зараз з упевненістю можу сказати, що це приносить мені стільки ж задоволення, як і колись робота в IT.

Чи були випадки у ваших клієнтів, коли за допомогою харчування вдалося стабілізувати хронічні хвороби?

Є дівчина, яка завдяки зміні способу життя, звичок і принципів харчування змогла відмовитися від гормонів у таблетках, які були їй необхідні для щитоподібної залози. Зараз вона живе без пігулок і в неї показники в нормі. Але ж це не відбувається за місяць – це зміна всього способу життя, зміна харчування та ставлення до стресових ситуацій. Тут не можна сказати, що ти перестанеш їсти сосиски, чипси та солодке – і в тебе буде все добре. Ми не працюємо у форматі тільки зниження калорій і схуднення, необхідно, аби людина почувалася здоровою та почала впроваджувати нові звички у своє життя без стресу та охоче. Тобто люди вибирають, із чим хочуть попрацювати, що змінити, та плюс до того харчування – тоді буде гарний результат.

Є моя мама, якій вдалося знизити рівень холестерину майже вдвічі. Вона не може займатися спортом, є протипоказання. Тому більше працювали зі звичками.

Одному чоловіку вдалося позбутися проявів подагри. Після внесення змін до раціону, заміни червоного м’яса на інші види вже за місяць він значно краще почувався, перестали боліти суглоби. А в перспективі взагалі минули симптоми через певний час дотримання нових звичок.

Був клієнт, якому вдалося побороти стан інсулінорезистентності, це був дуже великий шлях. Зокрема, була і паралельна робота з психологом. Як бонус для всіх, коли ми працюємо зі звичками, то люди непомітно починають худнути. А потім за пів року вже є гарний результат.

Утім, є і тяжкі випадки, коли люди насамперед нечесні перед собою. Тоді можна і за місяці втратити лише один кілограм та бути розчарованим. Але людина їсть вночі та приховує цей факт від рідних, нічого не каже на консультаціях. І тільки після мого п’ятого «допиту» вже зізнається. В таких випадках дійсно дуже важко працювати. Тоді я вже перенаправляю до інших спеціалістів – лікарів, психологів.

Останній мій улюблений кейс, це супровід 9-річної дитини із захворюваннями щитоподібної залози, переддіабетом і зайвою вагою. Мама радіє, бо ми попрацювати з нею над порціями й активністю, і дитина за три тижні повернулася до ваги, яка була аж за півроку до того (майже здорової ваги). А ще – у всієї сім’ї з’явились нові гарні звички, які всім подобаються. Зараз на етапі закріплення результатів.

Але ті, хто дійсно сам для себе розуміє, для чого змінює свій режим дня, раціон, звички та впроваджує спорт, отримують усі бонуси. Гарну фігуру, запас енергії на всі справи, бадьорий настрій і покращення здоров’я. Я тільки провідник на цьому шляху.

А як зробити перші кроки на шляху до здорового харчування, ми неодноразово розповідали в наших відеосюжетах, які можна переглянути тут.

Спілкувалася: Марина Кирієнко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button