Люди

Люди: Про творчий шлях до власного весільного бізнесу в невеликому місті та віру в перемогу Лариси Мель

Вродлива, життєрадісна, впевнена у собі жінка і цікава, творча особистість – перше враження, яке складається після спілкування з Ларисою Мель, власницею весільного агентства у Прилуках.

Її історія, на противагу всім тим, хто скаржиться на життя в провінції і нестачу простору для реалізації, доводить, що радіти життю, займатися улюбленою справою і розвинути її у власний бізнес можна і в невеликому містечку. Головне – вірити у перемогу.

Перш ніж зважитися на відкриття власного весільного агентства, Лариса пройшла чималий, цікавий і творчий шлях. Творчий вид діяльності був неминучим, розповідає вона, адже народилась Лариса у родині двох обдарованих людей Чернігівщини. Батько – засновник вокально-інструментальної групи «Орфей», – з дитинства брав доньку на репетиції.

«Я слухала музику і розмови учасників колективу про плани, цікаві ідеї. Шкода, що тоді батько і практично весь колектив поїхали на заробітки. Це зараз більш популярний західний напрямок, тоді ж їхали «на Сєвєр». Тому «Орфей» припинив існування, але модель поведінки творчих людей у мене вже проникла. Тим більше, мати не поступалась батькові в амбіціях. Він писав пісні, вона – вірші. Вчитель за освітою, мати брала мене на репетиції, коли готувала з учнями постановки казок і сценок. Я була задіяна в переживаннях: де знайти кожух на головного героя, чи не впаде картонна декорація і як прикріпити млинці до дерева за сюжетом казки. Погодьтесь, трішки схоже на роботу весільних декораторів, музикантів і ведучих».61848774_2317322611822866_6999059197820141568_n

Закінчивши у м. Прилуки школу із золотою медаллю, наша героїня поїхала навчатися до Ніжина. Факультет обрала, як рекламували в інституті, дипломатичний. Недовго в НДПІ ім. М.В.Гоголя проводили експеримент, коли група студентів освоювала програму двох напрямків одночасно: історію й українську мову.

«Я встигла. Після нас закрили таку спеціальність, бо дуже непросте навчання за обсягом. Але насправді це навчило нас вимогам майбутнього: орієнтуватись в безлічі інформації, швидко аналізувати й систематизувати. Для нас не було неможливим на одну сесію прочитати десятки романів зарубіжної, української літератури паралельно з серйозними історичними монографіями. Інститут, як з’ясувалось, теж готував до ідеї створення весільного агентства з багатовекторною діяльністю».

Із дипломом педагогічного вишу у руках Лариса пішла працювати за спеціальністю – влаштувалась на роботу до школи вчителем історії. Працюючи ще й класним керівником, перевіряла свої здібності в написанні сценаріїв на шкільні заходи. Потім входила до творчої групи підготовки КВК на міському рівні.62076766_1682253748574369_4239927844152541184_n

«Особливо запам’ятала гру між лікарями і вчителями міста. Наш немаленький МБК не зміг вмістити усіх охочих. Для Прилук це була подія. Чомусь майже всі вірили, що перемога буде за лікарями. Я теж дуже поважала цих розумних суперників, але мотивувалась на перемогу. Одна з учасниць сказала мені: «От як ти можеш бути настільки впевненою в перемозі?».

Віра в перемогу за будь-яких обставин, навіть після програшів, зізнається Лариса, – одна з головних її рис.

«До речі, тоді наша команда виграла. Рідні Прилуки систематично обирали мене представляти місто на конкурсі «Вчитель року», де завжди входила до п’ятірки кращих вчителів історії області. Конкурси навчили поважати гідних суперників. Вважаю, що в бізнесі теж важливо поважати сильні сторони конкурентів і не плямувати репутацію тролінгом».

Також Лариса працювала ведучою на весіллях і частенько допомагала знайти клієнтам музикантів, радила ресторани та місця, де можна закупити весільну антуражну продукцію.61708904_466604634108247_6381254222742028288_n

«Протягом останніх років у нашому містечку помітила тенденцію святкувати весілля в Києві. Це зважаючи на те, що гостей теж на цей день привозять до столиці. Тобто з’явився попит на вищий рівень проведення. Я подумала: невже в нашому Чернігівському регіоні менш талановиті люди. Значно зручніше організувати весілля в тому місці, де переважна більшість гостей».

Так поволі і вималювалася ідея створити власне весільне агентство.

Прилуки, розповідає Лариса, хоч і невеличке місто, проте для весільного бізнесу особливих перепон немає. У час комунікацій по інтернету не стоїть гостро питання з пошуку клієнтів чи товарів для весілля. Тому на часі – допомогти оптимізувати бюджет. Звісно, на етапі становлення є труднощі, проте це природно для будь-якої справи.61780007_424557791716543_2629640713918218240_n

«Окрім оптимізації бюджету і нових пропозицій з організації, в нас є нові форми зі зміцнення сімей. Від організації освідчення до підготовки участі сімейних пар у нестандартних умовах (наприклад, у кулінарному шоу). Плануємо залучати клієнтів до святкування річниць весілля. Так часто святкують дні народження, коли ювіляри втомлюються від хвали на цілий вечір. А сімейне свято, воно красиве і затишне для всіх. Також із конкурсами, теплими словами та подарунками. Є багато ідей і на перспективу. Зараз ми можемо допомогти в організації медового місяця за кордоном, співпрацюючи з перевіреним туристичним агентством. У майбутньому можна підготувати базу для пропозиції – весілля за кордоном», – розповідає власниця весільного агентства.

Віра у перемогу допомагає прилучанці сміливо втілювати мрії стосовно власної справи у життя, водночас вона мріє і про краще майбутнє для свого міста.

«Досить сучасний, красивий вигляд має наша  Театральна площа і центр нашого міста. Щоправда, центр у цьому контексті – це невелика територія вздовж Київської вулиці. Якщо заглибитись трішки далі, то поле для мрій стає досить широким – як можна відбудувати, що можна побудувати…  Це не лише в нашому місті така проблема. І всі ми знаємо, що Україна вже не одне десятиліття в очікуванні відчутного підйому економічних показників. Багатий бюджет дав би можливість фінансувати тендери з розбудови міста. Можливо, чудеса бувають і в цій сфері».61589012_892260657786499_493920152413274112_n

Спілкувалася Юлія Заліська

Ще статті по темі

Back to top button