Люди

Люди: прогресивний світогляд ліцеїстки Вероніка Дем’янченко

Рубрика «Люди»

Сучасна молодь – без перебільшення, унікальна. Це покоління розумних, активних і цілеспрямованих. Саме молоді будувати нову Україну – сильну, потужну та вільну. Одна з яскравих представниць патріотичної генерації максималістів Чернігова – 16-річна Вероніка Дем’янченко.

Отже, давайте знайомитися ближче – Вероніка Дем’янченко.

Мені 16 років. Народилася я на Вінниччині, але з 10 років проживаю в Чернігові. Навчалася в ЗОШ №13, а 10-11 класи провела в стінах Чернігівського обласного наукового ліцею. У мене невелика родина: мама, батько та сестра. Сестричка Настя молодша за мене на 10 років. Вона тільки закінчила перший клас.

Цікавий досвід мати таку різницю у віці та взаємодіяти з цією маленькою людиною.

Нині більшість мого оточення – це ліцеїсти. Тут дуже потужна спільнота та круті люди. Можу сказати, що сюди вступають ті, хто має однакові цінності та схожі інтереси, тому кожному знайти однодумців тут точно вдасться.

Мрію про Перемогу та світле майбутнє України як сильної, успішної та інноваційної держави. Мрію про наше економічне, культурне та наукове процвітання. Хоч говорити про майбутнє поки що складно.

Думаю, мені було б цікаво працювати в сфері бізнесу та політики.

Цього року я очолювала шкільне самоврядування ліцею. Ми, по суті, є тими, хто комунікує з адміністрацією навчального закладу та відстоює інтереси учнів. Нас часто залучають до різних процесів, де треба почути думку учнівства, або ми проводимо різні моніторинги для цього. Наведу приклад: навчальний корпус був дуже пошкоджений під час ведення активних бойових дій, тому потребував ремонту. Шкільне самоврядування провело опитування серед учнів на цю тему, де кожен міг запропонувати свої ідеї та розповісти своє бачення. Потім ми узагальнили та систематизували інформацію і подали адміністрації. Згодом з авторами найкращих ідей була проведена зустріч, створена ініціативна група. В подальшому їх залучали до комунікації з дизайнерами і вони брали участь у розробленні інтер’єру.

Також ми самі ініціюємо різні проєкти. Наприклад, цього року парламент займався ребрендингом соцмереж і розробленням рекрутингової кампанії для абітурієнтів.

Учнівське самоврядування також ініціювало проведення двох волонтерських акцій цього року. Також ми займаємося організацією дозвілля для ліцеїстів.

Люблю науку. Цього року ми робили дослідження на тему «Повсякденне життя цивільного населення України на початку повномасштабного вторгнення (на матеріалах Чернігівщини)» Воно проводилось на основі усних свідчень, які ми взяли у 38 респондентів у різних куточках області. Ми аналізували та порівнювали зміни в повсякденні в окупації, прифронтовому тилу та в зоні ведення активних бойових дій. Предметом нашого дослідження також стали стратегії виживання цивільного населення. Наше дослідження було апробоване на чотирьох наукових конференціях, ми здобули диплом ІІ ступеня на третьому етапі конкурсу-захисту науково дослідницьких робіт МАН і перемогли на Міжнародному конкурсі з українознавства.

Це був дійсно дуже складний проєкт. Ми працювали над ним із квітня 2022 р. 20 усних свідчень було транскрибовано з збереженням фонетичних особливостей. Це був найскладніший і найбільш довготривалий процес роботи.

Складно працювати з травматичними спогадами інших людей, коли ти маєш схожий досвід.

Процес написання роботи та проведення самого дослідження став для мене дуже важливим і дійсно навчив багатьох речей.

Цей рік був для мене доволі продуктивним у науковий царині. Я перемогла на обласному етапі олімпіади з історії та взяла участь у четвертому етапі інтелектуальних змагань.

На мою думку, нині не завадили б реформи в системі освіти. Нам необхідно зменшити кількість навчальних предметів і змінити підходи до їх викладання. На жаль, ми робимо акцент на кількості, а не якості.

Учні не розуміють практичного застосування вивченого і з часом просто втрачають інтерес.

Програма деяких навчальних дисциплін потребує коригування та докорінної зміни. Наприклад зараз у школі вивчається курс «Громадянська освіта» в 10-х класах.

Ми вчимо про різні субкультури і суспільні рухи, це, безумовно, дуже цікаво, але знання, як оформити ФОП, подати судовий позов, а також елементарні знання, якими повноваженнями володіє поліція, є більш доцільними і корисними в майбутньому.

Мені здається, це дійсно та база, яку має давати середня освіта. Я вважаю дурістю те, що ми вивчаємо інтеграли та логарифми, але абсолютно не розуміємо, як функціонує державна система та суспільство.

Читати люблю. В дитинстві дуже любила книги про переміщення в часі і читала багато фентезі. Улюблена книга – «Квіти для Елджернона» Деніела Кіза. Це щось неймовірно чуттєве, глибоке, емоційне та водночас змістовне. Дуже рекомендую до прочитання. Також дуже люблю подорожувати. Це надзвичайно розширює світогляд та світосприйняття. Була в Туреччині, Угорщині, їздила на молодіжний проєкт до Німеччини. Також я багато подорожувала Україною. Мій найулюбленіший спогад – це відвідини Олешківських пісків та Кінбурнської коси. Словами не передати, як там гарно. Також була на Джарилгачі і бачила там чорноморських дельфінів. Сподіваюся, невдовзі поїдемо знову на мальовничий південь нашої країни.

Фільми дивлюся дуже рідко, не вистачає часу. Надаю перевагу подкастам. Подобається дивитися щось на історичну тематику. Дуже люблю про історію України.

Дуже люблю Чернігів. Обожнюю гуляти Дитинцем, це, безумовно, найулюбленіше місце. Особливо там атмосферно восени. 

Хочу бути схожа на свого дідуся. Захоплююсь його розумом, пам’яттю, вмінням швидко опрацьовувати інформацію та достовірно її відтворювати. Для мене це людина, яка виховала в мене найкращі якості та подарувала мені любов до навчання.

Будьте рішучими, сміливими, наполегливими та щирими!

Цінуйте будь-який пережитий досвід і будьте відкритими до нових можливостей.

Спілкувався Павло Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button