Війна (Відео)

На Чернігівщині «реанімують» військовий облік і виявляють ухилянтів від загальної мобілізації (Відео)

Ворог ще за кілька років до повномасштабного вторгнення вживав заходів для знищення військового обліку в Україні та намагався таким чином послабити нашу обороноздатність – про це повідомив начальник Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олег Гончарук під час брифінгу, присвяченого темі загальної мобілізації на території Чернігівської області.

«Саме військовий облік є складовою мобілізаційної готовності нашої держави. Територіальні центри багато разів скорочувалися, якщо пригадати початок 2014 року, АТО, то територіальні центри були скорочені до трьох осіб. Увесь військовий облік практично був знищений, і ми на сьогодні чітко розуміємо, чому такі заходи відбувалися. Тому що ворог уже тоді планував піти війною на нас і схилити нас до того, щоб ми були в безпосередньому їхньому підпорядкуванні. Тому військовий облік тепер поступово відновлюється»,- Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.  

Чітка та повна база військовозобов’язаних, яка постійно та своєчасно оновлюється – це один із пріоритетів та завдань сьогодення. Вона дасть змогу уникнути помилок і неточностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина прощалася із трьома полеглими воїнами

«Військовий облік покладений не лише на територіальні центри, а й на кожного голову сільської та селищної ради, на кожного керівника територіальної громади, тому що, відповідно до положення про ведення військового обліку, саме органи місцевого самоврядування ведуть первинний військовий облік. Вони зобов’язані знати про своє населення, про своїх громадян.

Коли надають повістки, ми бачили по заходу Україні, по 4 роки дітям приходили або ж тим громадянам, які померли, теж можуть приходити повістки. Це все означає, що невчасно відбувається звіряння військового обліку саме органами місцевого самоврядування.

Ми повинні чітко розуміти, скільки у нас є громадян, якої категорії, який їхній стан здоров’я, які їхні професійні навички, і це все робиться для того, щоб ми чітко знали, яким ще людським ресурсом ми володіємо. Кого ми можемо ще призвати, щоб оборонити нашу державу»,- Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП

Наразі мобілізаційні заходи в країні не припинялися ні на день, понад 22 тисячі громадян із Чернігівщини вже стали на захист незалежності України в межах загальної мобілізації.

«Сьогодні наші громадяни призиваються до військових частин, але насамперед ті, які мають досвід військової служби. Ті, які не мають досвіду військової служби, обов’язково призиваються лише до навчальних центрів, де протягом 2-3 місяців здобувають відповідну військову спеціальність, і далі вже за відповідними планами переміщуються для подальшого проходження військової служби в певних військових частинах. Також 80 відсотків наших громадян, які призиваються, проходять навчання на території країн-партнерів, які нам надають свої полігони та своє обладнання»,- Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.

На жаль, є і такі громадяни, які ухиляються від загальної мобілізації та не з’являються до територіальних центрів.

«Вони всі подані до розшуку в органи Національної поліції, саме вона проводить виявлення, з’ясування місця проживання та доправлення до територіальних центрів. Також на території Чернігівської області на блокпостах, на в’їздах до області працюють спільні мобільні групи військовослужбовців, зокрема працівники територіальних центрів»,- Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Громадян, які ухиляються від мобілізації, можуть затримати і на території іншої області та доставити до місцевого територіального центру, оскільки інформація міститься у всеукраїнській базі розшуку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button