Війна (Відео)

Вручення повісток на камеру – нововведення чернігівських ТЦК (Відео)

Щоденні патрулювання Чернігова військовослужбовцями місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки відбуватимуться з відеофіксацією. Чернігів став одним із перших міст України, у якому впровадили й активно використовують нововведення. Основна мета – зробити процес патрулювання та інформування військовозобов’язаного населення максимально дисциплінованим і дієвим.

«Вирішили на місцевому рівні запровадити вручення повісток саме з бодікамерами. Таким чином ми можемо проаналізувати дії, насамперед наших військовослужбовців, наскільки вони порушують законодавство чи не порушують.

Ще в 2021 році, а саме 29 грудня 2021 року є Постанова Кабінету Міністрів №1456, яка чітко визначає порядок зупинки, опитування, переглядів документів, речей у громадян під час дії правового режиму воєнного стану.

Саме бодікамери дисциплінують як наших військовослужбовців, так і наших цивільних громадян»,- Олег Гончарук – військовий комісар Чернігівського обласного ТЦК і СП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НКРЕКП скасувала підвищення тарифів на воду, але не відмовилася від ідеї їх змінити

Подібний спосіб взаємодії з населенням не новий – його активно використовують працівники Національної поліції України. Для військовослужбовців територіального центру комплектування та соціальної підтримки розроблено та впроваджено окремий порядок використання бодікамер.

«На сьогодні начальники районних ТЦК, начальники відділів під відповідний запис у книзі видають бодікамери патрулям.

Вони під камерою здійснюють перевірку особистих документів.

Щовечора ці бодікамери здаються, робиться відповідна доповідь начальника патруля.

 Ми це все аналізуємо і це виводимо на загальній нараді»,- Олег Гончарук – військовий комісар Чернігівського обласного ТЦК і СП.

Нововведення функціонує в Чернігові понад тиждень. Офіцер мобілізаційного відділення Чернігівського районного ТЦК та СП Дмитро Шкурат зазначає, що реакція серед місцевих на фільмування процесу вручення повісток різна.

«Ми спершу попереджаємо людей, що розмова фіксується на камеру. В принципі реагують адекватно. Бувають такі, що хочуть поспілкуватися більш суперечливо з нами, але загалом реагують нормально.

Опитуємо, перевіряємо документи, одразу попереджаємо людину про її права. Якщо викликаємо за повісткою, інформуємо, аби взяла з собою всі необхідні документи»,- Дмитро Шкурат – старший лейтенант, офіцер мобілізаційного відділення Чернігівського районного ТЦК і СП.

Станом на зараз у Чернігові працюють чотири патрулі з бодікамерами. Забезпечити ними планують і районні ТЦК та СП, кількість необхідних для них камер визначатимуть залежно від густоти населення та потреби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. У постанові 1456 йдеться, що працівники ТЦК мають мати дозвіл від військової адміністрації, котра може уповноважити конкретних осіб.
    Відео фіксація може проводитись зі згоди громадян.
    Перелік випадків для перевірки документів також зазначений у цій постанові (вас не можуть просто так зупинити та вимагати документи).
    Будь ласка, ознайомлюйтесь зі своїми правами, дорогі громадяни.

Back to top button