Війна (Відео)

Зима і війна: жителі розбомбленого мікрорайону Чернігова готуються до морозів (Відео)

«У нас усі фронтони розбиті. Поряд усі будинки поремонтували, а наш тільки обіцяють. «Чекайте, чекайте». Уже мороз. У нас даху нема практично. Фронтонів нема… На вулиці все. І мороз йде. Я не знаю, як ми зимувати будемо. Просто не знаю», — Наталія Шинкаренко – мешканка мікрорайону Бобровиця.

Зі сльозами на очах пані Наталія розповідає про те, як її родина живе зараз. Жінка щосили намагається триматися, утім, зізнається: сил зовсім не вистачає. Зараз її головні помічники – волонтери. Цього разу, наприклад, привезли буржуйки. Пані Наталія впевнена, що для її родини вона стане у пригоді.

«Ну, звісно, хоч погрітися можна буде якось. Ну, уявіть, якщо просто вулиця в будинку», — Наталія Шинкаренко – мешканка мікрорайону Бобровиця.

Окрім пані Наталії, по «тепло» прийшло ще чимало людей, які також постраждали та потребують допомоги. Цього разу чернігівцям її надає американський фонд.

«Благодійний фонд зі Сполучених Штатів зібрав кошти і купив буржуйки, такі необхідні на сьогодні зруйнованій Чернігівщині», — Кетіно Равлюк – волонтерка.

Доставили обігрівачі до Чернігова львівські волонтери. Вони ще з початку повномасштабного вторгнення почали опікуватися долею нашого міста і зараз активно продовжують підтримувати населення.

«Зараз у нас є велика кооперація, коли народні депутати кооперуються з волонтерами та намагаються забезпечити системами опалення й обігріву чернігівців», — Сергій Гривко – народний депутат України від Чернігівщини.

Аби допомогу отримали всі, хто цього потребує, розробили спеціальний механізм створення списків. Таким чином вдається почути та максимально швидко допомогти людям.  

«У кожному населеному пункті є відповідальна особа. Вона складає списки, кому це позачергово потрібно, бо розуміємо, що всім допомогти одночасно неможливо. Потім за тими списками ми уклали угоду на виготовлення цих буржуйок, оплатили і от зараз це вже друга партія, яка приїхала сюди», — Владислав Орлов – волонтер.

Основною мотивацією для активної роботи волонтерів є історії людей. Їхні емоції та все пережите залишають відбиток у душах волонтерів. Тому вони знову і знову приходять на допомогу.

«Ті сльози, які ми бачимо на очах. Навіть мені тяжко про це говорити, тому що це дуже емоційно. Ми бачимо ті зруйновані будинки і бачимо ту безнадію. Дуже хочеться тим людям допомагати», — Кетіно Равлюк – волонтерка.

Зараз українці переживають надскладні часи. Утім, об’єднавши зусилля та згуртувавшись, нам обов’язково вдасться вистояти і – що найважливіше – Перемогти.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button