Чоловічий клуб

Запорізький варіант Мі-8

Розробка нової модифікації Мі-8 була розпочата запорізьким ВАТ «Мотор Січ» наприкінці 1990-х в ініціативному порядку та з використанням власних коштів. Головною відмінністю було використання власних двигунів ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4Е.

Перші вертольоти проходили капітальний ремонт на Конотопському авіаремонтному заводі, а потім ремоторизацію в Запоріжжі.

У 2011 році керівництво ВАТ «Мотор Січ» прийняло рішення про перенесення виробництва Мі-8МСБ на білоруський Оршанський авіаремонтний завод, але потрібен був майже рік на технічне переоснащення цього підприємства.

17-19 травня 2012 року пасажирський вертоліт Мі-8МСБ був вперше представлений громадськості на 5-й міжнародній виставці вертолітної індустрії «HeliRussia-2012».

На початок жовтня 2012 року загальні витрати ВАТ «Мотор Січ» на розробку Мі-8МСБ становили 6,5 млн доларів США. 20 жовтня 2012 року прес-служба Міністерства оборони України оголосила про завершення випробувань вертольота.

Надалі, ВАТ «Мотор Січ» розпочало виготовлення двох вертольотів Мі-8МСБ для авіакомпанії «Orsha Air» на ВАТ «Оршанський авіаремонтний завод» (двигуни для вертольотів поставляли з України, а решту деталей та агрегатів для вертольотів білоруського замовлення виготовляли в Білорусі). У вересні 2013 року на аеродромі Борова був представлений перший Мі-8МСБ (бортовий номер EW-999AP) для «Orsha Air».

Станом на початок квітня 2014 року в комерційній експлуатації української приватної авіакомпанії «Мотор Січ» знаходилися два цивільні Мі-8МСБ (бортові номери UR-MSF і UR-MSJ).

У квітні 2014 року в.о. міністра оборони України М. В. Коваль затвердив наказ «Про Прийняття на Озброєння Збройних Сил України десантно-транспортного вертольота Мі-8МСБ-В», згідно з яким десантно-транспортний варіант вертольота Мі-8МСБ-В був офіційно прийнятий на озброєння Збройних сил України.

Потім було оголошено про укладення договору на поставку 13 вертольотів українськими силовими структурами (10 – для Міністерства оборони і 3 – для Національної гвардії Міністерства внутрішніх справ України).

Фактично, протягом 2014 року Збройні сили України отримали три десантно-транспортні вертольоти Мі-8МСБ-В, у 2015 – ще чотири.

Крім того, в 2015 р ще один Мі-8МСБ отримала Державна служба з надзвичайних ситуацій України. Можливо, їм дали раніше зареєстрований в авіакомпанії «Мотор Січ» вертоліт із цивільним реєстраційним номером UR-MSB.

Ще статті по темі

Back to top button