Суспільство

Чи вдалося Вертіївській громаді відтворити екосистему — думка експертів

У Ніжині пройшло засідання Ради проекту ЄС/ПРООН «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ». Його координатори та експерти позитивно оцінили напрацювання об’єднаної Вертіївської громади щодо відтворення екосистеми та діяльності створених на її території сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

За півтора року завдяки реалізації проекту у район вдалось залучити 2,8 млн. євро. З них – 10 мільйонів гривень витратили на відновлення меліоративної системи «Смолянка».

засідання ради проекту— Сьогодні канали заповнені, у місцевих колодязях є вода, значно підвищився рівень ґрунтових вод, у нас почали гніздитися птахи, яких не було протягом кількох останніх років, — хвалиться успіхами голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, — Тобто, основне завдання – повернути вологу – ми виконали. Щоправда, часом доводиться узгоджувати певні моменти з нашими місцевими інвесторами. До прикладу, в нинішньому році на їхнє прохання у деяких шлюзах спускали воду, щоб дати можливість аграріям відсіятись. У подальшому плануємо систематизувати цю співпрацю.

За словами менеджера проекту Василя Толкачова, із п᾽яти територіальних громад Ніжинського району, котрі беруть участь у проекті, дві виявили бажання створити сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи – Вертіїївська і Кукшинська. Відтак у Вертіївці почали виготовляти паливні брикети, а в Кукшині зробили ставку на молочарство. Користь відчули на собі і місцеві школярі: у всіх навчальних закладах сіл-учасників проекту, з᾽явились оснащені меблями і технікою екологічні комп᾽ютерні класи.

Також вдалося реалізувати ідею щодо створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський». Цей факт своїм рішенням уже підтвердила обласна рада, подальші кроки зробило вже районне керівництво.

— Керуватиме парком Сергій Мельникович, — продовжує далі Олег Бузун, — Він пройшов відповідне навчання у Новгороді-Сіверському. На найближчій сесії районної ради буде вирішене питання з фінансуванням. Воно буде в межах 300 тисяч гривень. Ми виділили йому кабінет, зробимо там ремонт. Нині ведемо перемовини з координаторами проекту щодо оснащення офісного приміщення.

Позитивно оцінив досягнення ніжинців і керівник кластеру «Екологія та Енергетика» Представництва ПРООН в Україні  Сергій Волков. Він зазначив, що ЄС продовжив пілотну фазу до кінця 2017 року, тож місцева громада має можливість і в подальшому брати участь у  проекті.засідання ради

— Можливо, це буде розширення території регіонального ландшафтного парку чи розробка нових напрямків діяльності кооперативів, — змальовує перспективу Олег Бузун, — Ми громадою будемо збирати ідеї і їх обговорювати. Так чи інакше, але це передбачає отримання додаткових донорських коштів, які підуть на користь не лише Вертіївській громаді, а й району в цілому, зокрема і для поліпшення екологічної ситуації.
паливні брикети

Ще статті по темі

Back to top button