Суспільство

На Чернігівщині перерахують хворих на діабет

Із лютого нинішнього року Міністерство охорони здоров’я України започатковує низку проектів, спрямованих на підвищення доступності людей, які живуть із цукровим діабетом, до якісних інсулінових препаратів.

Одним із проектів, зокрема, передбачено поширити на всю територію держави досвід Чернігівської та Полтавської областей, де протягом десяти років інсуліни, минаючи тендерні процедури, надходили безпосередньо до аптечних закладів і відпускалися пацієнтам за рецептами.

Крім того, впроваджується і так званий електронний Реєстр хворих на інсулінозалежний діабет. Передбачається, що Реєстр дасть змогу не тільки поставити на облік усіх діабетиків, а й контролювати програму реімбурсації (відшкодування) вартості препаратів аптечним закладам.

Утім, за словами головного позаштатного ендокринолога Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Любові Черв’якової, Реєстр у тому вигляді, що пропонується МОЗ, не інформативний, адже не містить даних про аналіз стану хворого, динаміку розвитку хвороби та реакцію пацієнта на застосування тих або інших інсулінових препаратів, зокрема і про наявні ускладнення при лікуванні.

Ще статті по темі

Back to top button