Суспільство

На Київ суне хресна хода. Чого чекати 28 липня киянам?

На Київ ідуть дві хресні ходи, організовані Православною церквою Московського патріархату. Всеукраїнська хресна хода миру, любові і молитви за Україну – це повна назва. Одні йдуть із заходу, інші – зі сходу, місце зустрічі – Київ, напередодні святкування дня Хрещення Київської Русі.

З 2008 року, з огляду на значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та громадськості, указом президента України Віктора Ющенка № 668/2008 від 25 липня 2008 року День хрещення Київської Русі був оголошений державним святом України. Відзначається це свято 28 липня, у день пам’яті князя Володимира – хрестителя Київської Русі.

91209399[1]Стартували в два етапи. 3 липня зі Свято-Успенської Святогірської лаври в Донецькій області. Інша тисяча вірян зібралася в Свято-Успенській Почаївській лаврі на Тернопільщині, де провели молебень, а потім вирушили в напрямку Києва. Дві ходи мають зустрітися на Володимирській гірці в Києві 27 липня, де молитимуться до Матері Божої і Господа за настання миру і благополуччя в Україні. Утім, якось дивно звучать заклики до миру, коли організатором Всеукраїнської хресної ходи є Московський патріархат Української православної церкви. І саме під чітким патронатом Кремля на сході України й досі гинуть українці.

За попередніми оцінками правоохоронців хода збере близько 10 тисяч паломників на всьому маршруті. І серед цих тисяч із легкістю затесалися кілька сотень радикально налаштованих проросійських молодиків спортивної статури, навчених створювати провокації і дестабілізувати ситуацію в столиці України. Хода зі Святогірської лаври вже в неділю, 10 липня, була в Харкові. Там серед її учасників вже можна було помітити людей у камуфляжі, спортивних молодиків, георгіївські стрічки та портрети Олександра ІІ. Журналіст Ростислав Демчук так описав побачене: “Харчі, вода, дощовики, парасолі, медичне забезпечення, автомобілі швидкої допомоги, реанімобілі, автомобілі підтримки, охорона – хлопці в камуфляжі та з раціями, хлопці у спортивних костюмах… Усе це є, і добре та злагоджено працює”.

У ролі політінформатора та ідейного натхненника ходи виступив журналіст В’ячеслав Піховшек – головний пропагандист часів Кучми та Януковича. В УПЦ Київського патріархату ініціацію ходи прокоментували чітко і зрозуміло: «…за допомогою хресного ходу Московський патріархат переслідує низку цілей, одна з них – демонстрація прихильності українців ідеї «русского мира». Водночас не секрет, що українські віряни масово відходять від церкви Московського патріархату…».

Організація такої ходи може бути пов’язана з тим, що недавно Верховна Рада звернулася до Константинопольського патріарха з проханням про визнання автокефалії Української православної церкви. Організатори ходи мають на меті аргументувати перед Константинополем, що, мовляв, українській церкві ніяка автокефалія не потрібна. І спонсорують цю ходу ті самі політики, які підтримували Антимайдан. Можна було б засумніватися, якби на початку колони в Святогірську не були так помітні нардепи від «Опозиціного блоку»  Олександр Вілкул і Вадим Новінський. Цю ж саму колону оточили люди у формі російських «казаків» й очолили її.

До провокацій зі сторони прихильників «русского мира» з сепаратистською символікою силовики готові. Нацполіція по всій Україні постійно моніторить ситуації з хресним ходом, а в разі необхідності буде задіяна Національна гвардія. А спікер парламенту Андрій Парубій переконаний, що Кремль підготував провокації в день зустрічі двох походів у Києві 26 липня – за день до запланованої зустрічі. Голова Верховної Ради закликав керівництво МВС і СБУ провести профілактичні бесіди з ініціаторами цих дестабілізаторів, щоб не допустити використання імперської символіки і уникнути будь-яких провокацій. Однією із версій правоохоронців є те, що терористи можуть «пригледітися» до цієї ходи, аби використати її для власних цілей, якщо такого не заплановано вже зсередини.

1434630815-8364[1]Тому для охорони громадської безпеки та порядку на міжвідомчій нараді керівників силових структур України в середу, 20 липня, було створено координаційну Раду, до якої увійшли представники Служби безпеки України, МВС, поліції, Нацгвардії і прокуратури. На початку наради голова СБУ Василь Грицак заявив, що правоохоронці виробили консолідовану позицію щодо проведення заходів для гарантування безпеки хресного ходу.

«До СБУ надходить інформація з різних джерел про присутніх серед віруючих провокаторів, тому відповідальність за безпеку хресного ходу, безумовно, також повинні нести організатори цього заходу», — додав Грицак.

У свою чергу глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе зазначила, що завданням всіх правоохоронних органів є гарантування безпеки учасників ходи.

«Ситуація у нас неспокійна, і ми не відкидаємо, що хтось використовуватиме хресну дорогу для провокації. Ми повинні розуміти, що будь-яка ситуація може бути використана нашими ворогами», — заявила Деканоїдзе.rabotu-policeyskie-ombudsmeny[1]

Українці й самі розуміють, до яких наслідків можуть призвести такі організовані провокативні акції. Тож на місцях не чекають вказівок згори. Кілька днів тому, в понеділок, 18 липня, хресний хід УПЦ не пустили до центру Житомира. Активісти й учасники АТО не пропустили «хресний хід» до центру Житомира. Близько 50 громадських активістів, учасників АТО, представників «Правого сектора» протягом півгодини перекривали відрізок траси Житомир – Чернівці, блокуючи проходження «хресного ходу за мир», організованого Українською православною церквою Московського патріархату, центральними вулицями Житомира.

«Нашою метою було не допустити проходження ходу центральними вулицями Житомира. Зокрема, по вулиці Чуднівській і по проспекту Миру, де дислокується 95-та житомирська окрема аеромобільна бригада. Військовослужбовці цього підрозділу загинули у війні на сході України. З учасниками ходу нам вдалося дійти згоди, щоб маршрут їхнього руху був змінений», — пояснив один з організаторів пікету Олег Черняхович.

Сепаратні рухи й далі набирають обертів, як під куполом Верховної Ради, так і серед пересічних українців. Тож, перш ніж робити якісь висновки та припущення, варто аналізувати та розмірковувати над тим, що відбувається навколо.

Підбиваючи підсумок усьому сказаному, однозначно – Москва й надалі сподівається підгорнути під себе Україну. Відчувши серйозне протистояння на сході України, російські спецслужби намагаються розгойдати ситуацію із середини країни. І роблять вони це у вкрай нехристиянський спосіб, намагаючись прикрити свої злочини вірою у Бога.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. о власти делаем выводы, включаем мозги и готовимся к новым выборам.
    а то что то власть напрягает очень.

Back to top button