Суспільство

Скажені вовки покусали людей на Коропщині

Трьох людей на Чернігівщині покусала скажена вовчиця.

До села Розльоти Коропського району пара вовків зайшла із сусіднього лісу Мезинського національного парку ще з вечора. Село Розльоти також входить до цього парку.

Близько 22:00 першою жертвою хижаків мало не стала неповнолітня дівчинка. Із ноутбуком у руках вона саме поверталася додому від подружки. Хижачка почали гарчати та вже намірилася накинутися на дівчинку, однак дитина встигла кинути на вовчицю ноутбук і заховатися за хвіртку.

Ввечері селяни не знайшли вовків, та над ранок вони знову повернулися до села. Накинулися на місцевого чоловіка, відкусили йому пальці. Встигли покусати й двох жінок. Нині потерпілі перебувають в лікарні.

«Усі троє нині перебувають у хірургічному відділенні нашої лікарні, – розповідає головний лікар Коропської центральної лікарні Стефанія Миронова. – Їхній стан задовільний. Гірше почувається чоловік. У нього відкушені два пальці та є рвані рани на тілі. Нині ми вже нарешті знайшли необхідні вакцини. Дуже дорогі ампули гамма-глобуліну. Та й їх ми знайшли в аптеках Чернігівської обласної лікарні. І сьогодні ввечері ми своєю машиною привеземо вакцину до району. Грошей у людей на вакцину немає. Ми вакцинуємо всіх трьох за рахунок лікарні. Одна доза вакцини від сказу в нас була в запасах, але більше немає».

Не мають проблем із вакцинами ветеринари. Принаймні начальник Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен повідомив, що вакцини для щеплення тварин в області достатньо: «Ми провели щеплення домашніх тварин у Коропському районі і конкретно в цьому селі, – повідомив чиновник. – Минулого року в Коропському районі фіксували спалахи сказу, й усі протиепізоотичні заходи були також проведені. В області є програма депопуляції деяких видів диких тварин. Але в тій місцевості вона не діє, адже поруч національний парк і відстріл там заборонено. Ми на це не впливаємо».

Місцеві мисливці таки застрелили скажену вовчицю в селі Розльоти Коропського району. Та вони нарікають: цим і кількома сусідніми селами вже не вперше ходять скажені дикі тварини. Наприкінці осені та на початку зими тут уже люди бачили скажених лисиць. Мисливці неодноразово зверталися до Департаменту екології та природних ресурсів по дозвіл на проведення заходів депопуляції диких тварин у рамках протидії сказу. Однак чернігівські обласні екологи не задовольнили прохання людей.

«От і дочекалися, – обурюються місцеві мисливці. – То були скажені лисиці, тепер уже вовки прийшли в село і понівечили людей. Чого ще чекатимемо?».

Одного вовка селяни так і не знайшли. Він утік і, ймовірно, блукатиме навколишніми селами Коропського району, адже вовк може розвивати швидкість понад 60 км на годину.

Заступник голови Чернігівської ОДА Юлія Свириденко повідомила, що забороняти відстріл у разі загрози для життя людей ніхто не може.

«Минулого року в Коропському районі в рамках протиепізоотичної програми було відстріляно 8 лисиць, три єнотоподібні собаки і 2 вовки, – повідомила Юлія Свириденко. – Тому якщо цього разу сказ підтвердиться лабораторними дослідженнями, то депопуляція хижаків буде проведена незалежно від того, Національний це парк чи ні. Адже життя людей важливіше».

Однак місцеві мисливці нарікають, що нині на всій території Коропського району запроваджений карантин.

«Ми вже мали один прецедент минулого року, коли в районі Мезинського парку зареєстрували скажену тварину. Лисиця була в Нехаївці, а відстріл провести заборонили. Послалися на екологів», – повідомив місцевий мисливець Сергій.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button