Чернігівські майстрині розповіли, як створити кондитерську вдома
Аби зайнятися кондитерським бізнесом, не обов´язково орендувати величезні приміщення та наймати купу персоналу. Осередок прибуткової справи можна створити просто вдома на кухні. Чернігівські майстрині розповіли, як змогли організувати виробництво у власній квартирі.
Олександра Варушичева вже рік займається виготовленням мусових десертів на замовлення. Це торти, тістечка, а також тарти.
Вона розповіла, що часто доводиться працювати і вночі, аби віддати клієнтам свіжі вироби.
За її словами, аби готувати торти вдома, для цього насамперед потрібна техніка. Зараз на кухні кондитера є потужний багатофункціональний комбайн, що дає можливість виготовляти всі складові тортів, зокрема й муку.
«Я дуже давно хотіла зробити торт із фундуковою пастою, але у нас, у Чернігові неможливо її придбати, як і багато інших компонентів для кондитерських виробів. Тепер я можу робити все, що мені потрібно. Тим більше, що виготовити інгредієнти самому значно дешевше, ніж їх купити», – розповіла Олександра Варушичева.
Попри те, що основна частина десерту виготовлена з мусу, все ж таки передбачається і наявність випеченої основи. Тому для роботи потрібна ще й хороша духовка.
Не обійдеться і без якісних форм. Частину їй дарують родичі, які працюють в Італії. Купує їх і в Україні. Має авторські дорогі форми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пряничні пазли та карамельні тарілки: чернігівка вдома створює оригінальні солодощі (Фото)
Мусові торти та тістечка з´явилися нещодавно, в Україну мода на них прийшла з Італії. Особливістю таких десертів є ніжний, легкий смак і оригінальний зовнішній вигляд.
Олександра Варушичева розповіла, що ці торти суттєво відрізняються від звичних, вкритих мастикою, ще й тим, що їх можна їсти повністю.
«Мастика – це декор, що не вживається в їжу. Якщо чесно, то я і сама цього не знала, поки не почала заглиблюватися в кондитерську справу. Про це розповіли досвідчені професіональні кондитери. Ми її їмо, бо не знаємо цього. А насправді, коли людина купує торт із мастикою, то вона має просто зняти та викинути її. А от мусовий торт або взагалі нічим не покривається, або вкривається «велюром». Це розтоплений шоколад і какао-масло», – пояснює кондитер.
Аби покрити торт «велюром», потрібен фарбопульт. Його майстриня придбала в будівельному магазині.
«Зараз є фарбопульти, нібито кондитерські, але це ті самі будівельні пристрої. Я свій купила спеціально для покриття десертів шоколадом. Обробила, помила і використовую тільки для кондитерських виробів. Він чудово розпилює. Коли купувала фарбопульт і консультант мене запитав, для чого, то його дуже здивувала моя відповідь», – розповіла кондитер.
Такими ж пультами користуються й на кондитерських майстер-класах.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як їсти менше солодкого: 16 найбільш корисних порад
Попит на такі десерти чималий. Майстриня запевняє, що ті, хто вже їх скуштував, замовляють тепер такі смаколики постійно. Вартість одного кілограма торта коштує від 550 грн. Така вартість зумовлена використанням якісних і натуральних інгредієнтів. Адже до складу мусу входять збиті вершки, шоколад, масло та різноманітні начинки.
Найбільш ходовим і бюджетним є шоколадно-горіховий торт, який обожнюють навіть чоловіки. Дорожчими є торти з дорожчими інгредієнтами, зокрема торт «Рафаелло», в якому є кокосове молоко, мигдаль.
Серед оригінальних смаків – манговий торт. Фрукти кондитер привозила сама з Єгипту, більше 40 кілограмів. Їх вона перемолола в пюре та заморозила.
Є чимало смаків, таких як вишня, малина, полуниця та інші.
Для зберігання таких пюре кондитер виділила цілу морозилку, адже краще запасати фрукти в сезон, коли вони мають насичений смак.
Загалом, кондитер завжди вміла створювати смаколики. Ще в університеті виготовляла кондитерські вироби на подарунок викладачам чи до якихось свят. Потім креативила солодкі подарунки для друзів, родичів. З часом це захоплення переросло у власну справу.
Аби навчитися готувати торти професіонально, Олександра відвідувала майстер-класи. Зараз вона продовжує розвиватись у цьому напрямку, вивчаючи відповідну літературу та досвід колег.
Інша чернігівська кондитер Надія Войдюк-Василюк виготовляє домашній зефір. Вона вчилася цього як самостійно, так і на столичних майстер-класах. Каже, що солодощі вдалися з першої спроби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гіркий» десерт: чиновник міської ради посварився з офіціантами через шматочок торта
Спершу майстрині доводилося працювати ручним міксером. Згадує, що на початку діяльності вона отримала дуже велике замовлення. Тоді довелося замішувати масу для зефіру аж 8 годин. Після такого досвіду вони з чоловіком вирішили придбати професійний кухонний комбайн і спеціальний стелаж для сушіння зефіру. Аби зефір висох, поки нема опалення в квартирі, потрібна доба.
«Зефір не випікається, а сушиться, тому його треба обережно розкладати на якійсь поверхні. Вперше я порозкладала його, де могла. Забруднили всю кухню. Тому придбали спеціальні полички, на яких розташовані висувні таці. На комбайні в мене кілька насадок – це вінчик для збивання пюре та білків, крюк і лопатка для тіста. Також у комплекті йшов блендер і ми купили насадку-мультиподрібнювач», – розповідає пані Надія.
Основа для зефіру робиться з яблук, води, цукру, фруктово-ягідного пюре та альбуміну – це натуральний яєчний білок, що пройшов обробку, тобто там точно нема жодних кишкових паличок. Також використовується агар-агар – спеціальний згущувач із морських водоростей.
Натуральний зефір можна їсти навіть дітям, вагітним і мамам, що годують груддю.
«Що купувати печиво невідомого походження, то краще дати дитині зефір, у якому найшкідливіше – це цукор. Решта – натуральні компоненти, частину з них я вирощую на власному городі», – пояснює кондитер.
Кондитер створює зефір із найрізноманітнішими смаками: лаванда, м´ята з додаванням лимону або полуниць, виноград, кава, слива, мандарин та багато інших. За її словами, клієнти часто беруть вишню та полуницю, їх вона не перетирає через сито, аби там були цілі шматочки. Є й зефірки з джемом та в шоколаді. Наразі на її рахунку понад 20 видів зефіру. Також вона виготовляє маршмелоу та зефірні сандвічі з печивом.
Перш ніж випустити новий смак зефіру на продаж, майстриня сама його куштує.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині кондитерка для ярмарку спекла півтораметровий коровай
Свої вироби вона виготовляє без фарбників. Додає їх тільки в тому випадку, якщо про це просять клієнти. Тоді вона використовує тільки натуральні барвники. Наприклад, до складу чорного зефіру входить бамбукове вугілля.
Кондитер каже, що рекламу собі робить через соцмережі. Вона сама веде свої сторінки, де намагається зацікавлювати покупців, що їй успішно вдається. Вона розповідає, що часто люди купують продукцію вже через те, що їм сподобались фото у Інстаграм і підписи до них. Добре працює і «сарафанне радіо».
«Зрозуміло, що треба робити акцент на якості самих кондитерських виробів, їхньому смаку та зовнішньому вигляді. Адже люди, якщо їм не сподобається, більше вироби не куплять. Але без картинки та реклами справа буде йти дуже повільно», – зазначає Надія.
Зефір у чернігівської майстрині вже купують навіть мешканці інших областей. Він добре транспортується, тому люди беруть солодощі, не побоюючись, що вони зіпсуються.
Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv