Культура (Вiдео)

Чернігівські історики «розвінчали» міфи про Київську Русь і Малоросію (Відео)

Київської Русі не існувало. Не буквально держави, а саме назви. Такої гіпотези дотримуються окремі чернігівські історики, приписуючи створення терміна «Київська Русь» своїм колегам майже 200-річної давності.

«Київська Русь» – це термін повністю штучний, він придуманий у ХІХ столітті, навіть у першій його половині. Одним із перших його почав використовувати такий історик, як Максимович. Далі історики за інерцією почали його частіше використовувати»,- Олександр Бондар, кандидат історичних наук.

Назва тогочасної держава була просто Русь, або спочатку Руська земля, і стосувалася вона обмеженої території.

«Назва Русь з’являється в ІХ-Х століттях і стосується виключно маленької території. Це якщо уявити ділянку Київ – Переяслав – Чернігів – Любеч. Оце і була Русь»,- Олександр Бондар, кандидат історичних наук.

Інші території, які умовно зараховували до Київської Русі, називали відповідно до їхнього центра з додавання слова «земля». Наприклад, Чернігівська земля, Польцька земля і так далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки років Чернігову та коли варто святкувати День міста – коментар історика

Містяни такі історичні теорії сприймають по-різному.

«Ні. Я такого не чула. Я думаю, що вона була».

«У школі, безумовно, такого не знали, а зараз, коли є доступ до різних джерел інформації, зокрема альтернативних, то звісно…»

«То придумали кацапи, бо вони придумали Суздальську Русь, якої точно не було. А Київська Русь… ну була Русь, та й усе. А центр її був у Києві. Отак воно було».

Цікаво пояснює історик і значення слів «Малоросія» та «Великоросія». Виявляється, в сучасному суспільстві все сприймається навпаки.

«Мала – не в сенсі, що це якась околиця. Мала – це якраз центр. Як от у Польщі є Малопольща. Тобто – звідки почалася держава. І тому в терміні «Мала Русь» немає не лише нічого поганого, навпаки, цим можна пишатися. Це те ядро, звідки починалася держава, а все інше навколо називалося Велика Русь. Це те, що ніби периферія»,- Олександр Бондар, кандидат історичних наук.

Тобто теперішня зневажлива назва насправді означає центр, звідки все почалося, саме це і є сьогодні велика частина сучасної Чернігівської області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button