Люди

Люди: чернігівець Олексій Савенко – про життя в Америці та допомогу Чернігову під час облоги

Чернігівець і плавець Олексій Савенко з 2008 року живе у Сполучених Штатах Америки. Туди він переїхав для вивчення англійської мови в коледжі «Montgomery College». А тепер живе на Гавайях і навчає людей плаванню. 

Як згадує сам Олексій, перші кілька років після переїзду були захопливими, але було й немало викликів.

«Переді мною стояли нові виклики, зокрема, вивчення англійської мови, адаптація до нової культури та поєднання навчання, роботи і тренувань. Важко було впоратися зі змінами та почуватися комфортно в новому середовищі.

Проте завдяки наполегливості та відданості я зміг подолати ці труднощі.

Поступово з кожним днем я дедалі краще адаптувався до нового способу життя, покращував свої мовні навички та знаходив баланс між навчанням, роботою та тренуваннями. Хоча це було важко, але кожен день приносив мені новий досвід і відкривав нові можливості. Цей період допоміг мені вирости як особистість і набути впевненості у своїх силах», – зазначає чоловік.

За цей час Олексій Савенко закінчив навчання в Інструкторсько-тренерському центрі в Чикаго та тренувався у Нью-Йорку, після чого й ухвалив рішення переїхати на Гавайї. Там він працював із засновником «Ironman» Джоном Данбаром і тренував плавців і триатлоністів. Після цього досвіду роботи і з’явилася власна справа.

Сьогодні чернігівець є головним виконавчим директором і засновником компанії «Swim Lessons Hawaii», що спеціалізується на навчанні плаванню. Компанія використовує інноваційний підхід, відомий як «Total Life Swimming» (TLS), що поєднує традиційне навчання плавання з акцентом на безпеку у воді, розвиток впевненості та загальне благополуччя. Окрім пересічних громадян, вони проводять навчання для Військово-морських сил США.

«Моя мета – допомогти людям будь-якого віку та рівня навчання стати впевненими, компетентними плавцями.

«Swim Lessons Hawaii Swim School» – це більше, ніж просто школа плавання. Ми – експерти з плавання, фрі-дайвінгу, серфінгу. Наша команда інструкторів має унікальний досвід і знання, щоб допомогти кожному плавцю досягти своїх цілей.

Окрім того, наша школа плавання – єдиний партнер із навчання для Військово-морських сил США. Ми докладаємо надзвичайних зусиль, щоб забезпечити військовослужбовцям найкращу підготовку у водних навичках. Swim Lessons Hawaii — найкраща школа плавання в штаті Гаваї», – пояснює Олексій Савенко.

Processed with VSCO with a6 preset

Окрім власної школи, Олексій працює вчителем фізичної освіти в одній із кращих приватних шкіл Kamehameha Schools. Двоє його учнів були членами команди для змагань на Олімпійських іграх.

«Я навчав їх у середній школі, вдосконалював їхні навички та готував до змагань. Вони були дуже талановитими учнями, і мені було приємно бачити, як вони розвивалися як спортсмени.

До приватної школи я працював помічником тренера в команді Hickam Hurricanes Swim Team (найбільшого військового плавального клубу на острові). У перший сезон своєї роботи ми досягли значних успіхів, зокрема підготували першого учасника фіналу штатних змагань із команди «Hickam Hurricanes» у Гаваях.

Моя робота в команді Hickam Hurricanes Swim Team, розташованій на військовій базі «Pearl Harbor», допомогла спортсменам побити 17 клубних рекордів», – розповідає плавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вирощує овочі, займається ковальством і сироварінням, вивчає родовід: захоплення Антона Семка

Повномасштабне вторгнення не залишило байдужим чернігівця, хоч він уже 16 років живе в Америці: «Коли я дізнався про початок повномасштабного вторгнення, моїми першими емоціями були шок і страх. Це була надзвичайно тяжка новина, яка вразила мене дуже глибоко. Відчуття безпеки і стабільності зникли, замість них прийшли відчуття невизначеності та тривоги за моїх близьких і країну загалом.

Я почувався безпорадним і занепокоєним за майбутнє. Одна з думок, що не покидала мене: як я можу допомогти? Хоча ситуація була важкою і складною, я відчував потребу щось зробити, щоб допомогти своїм рідним, друзям і співвітчизникам. Ця думка спонукала мене шукати можливості зробити свій внесок у допомогу тим, хто цього потребує, і сприяти підтримці та захисту нашої країни».

Саме тому Олексій Савенко взяв участь у зборі гуманітарної допомоги та фінансових пожертв для підтримки військових, біженців і постраждалих від війни. Крім того, він долучився до різних ініціатив і проєктів для підтримки українських силовиків, медичних установ та місцевих громад. Допомога охоплювала збір і постачання необхідного обладнання, медикаментів і матеріальних благ, а також участь у фондаційних заходах і благодійних акціях.

«Щодо Чернігова, то я докладав максимум зусиль, щоб підтримати місцеві ініціативи й організації, які надавали допомогу місцевому населенню. Це було і надання матеріальної підтримки, допомога з організацією гуманітарних проєктів і підтримка місцевих установ та благодійних фондів.

Також ми створили власний благодійний фонд «Invasion of Peace» й активно надсилали грошову допомогу людям безпосередньо в руки або через місцеві волонтерські організації. Це дало нам можливість забезпечити швидку й ефективну допомогу тим, хто найбільше потребував, і покращити життя місцевого населення. Наша мета полягала в тому, щоб надати безпосередню підтримку та полегшити тяжкі обставини, в яких живуть люди в Чернігові та інших регіонах України.

Ми і далі активно беремо участь у допомозі нашій країні та людям, які потребують цього. Нам вдалося перевезти до США кілька сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах через війну.

Крім того, ми надаємо фінансову підтримку сім’ям, із якими вдалося зв’язатися, на оплату різноманітних витрат, аби допомогти повернути їхнє життя, зруйноване війною. Наша робота не припиняється, і ми зобов’язані продовжувати надавати допомогу тим, хто цього потребує, поки не настане Перемога», – каже Олексій Савенко.

Сьогодні в Чернігові в Олексія залишається багато друзів та рідних. Хоча чоловікові і вдалося майже одразу після вторгнення вивезти маму до США, його брат категорично відмовся їхати та вступив до територіальної оборони. А двоюрідні брати Олексія – на передовій. Чоловік зазначає, що, на превеликий жаль, багатьох із його друзів і знайомих уже немає через вторгнення росії.

За словами чернігівця, він завжди сумуватиме за своєю рідною країною, адже Україна займає особливе місце в його серці і ніщо не може замінити бажання повернутися додому.

«Проте я також вдячний за можливість жити в США. Тут я знайшов нові можливості, безпеку та стабільність, які дозволили мені розвиватися як особистості та робити позитивний внесок у світ.

Обидві країни мають свої унікальні переваги та виклики, і для мене важливо зберігати зв’язок з ними обома», – додає Олексій Савенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Білоус Світлана

Ще статті по темі

Back to top button