Суспільство (відео)

Нові депутати, освітній «батл» і багатостраждальна церква: відбулася сесія Чернігівської облради (Відео)

«Мені здається, що на четвертому році роботи ми почали працювати продуктивно.

Якраз до кінця нашої каденції ми вже всі будемо розуміти, що ми суто депутати та працюватимемо на благо держави»,- Олена Дмитренко – голова Чернігівської обласної ради.

Так дев’ятнадцяте засідання сесії Чернігівської обласної ради коментує її голова Олена Дмитренко. Та чи дійсно робота депутатів була злагодженою та продуктивною – розповідаємо в цьому матеріалі.

Отже, ще до початку засідання сесії в Чернігівській обласній раді за постановою обласної територіальної виборчої комісії реєструють двох нових депутатів. Ними стали Сергій Мурований від «Європейської солідарності» та Олеся Кісленко від «Слуг народу».

«Комісія постановила зареєструвати депутатом Чернігівської обласної ради Мурованого Сергія Григоровича.

Комісія постановила зареєструвати депутатом Чернігівської обласної ради Кісленко Олесю Олександрівну»,- Юрій Конопля – голова Чернігівської обласної територіальної виборчої комісії.

Одразу після реєстрації депутати складають присягу та приступають до виконання повноважень. Після цього депутат Чернігівської облради Віктор Кияновський «із руки» пропонує внести до порядку денного проєкт рішення – звернення до центральної влади про негайне реагування на рівні країни та світу стосовно екологічної катастрофи в межах річок Сейм і Десна.

Нагадаємо, про забруднення води в річці Сейм на Чернігівщині стало відомо наприкінці серпня – в річці масово почала гинути риба, вона змінила своє забарвлення, а поряд із водою утримувався відчутний їдкий запах. 28 серпня забруднена вода з річки Сейм дійшла до Десни, що протікає на території області. А зранку 9 вересня значне погіршення екологічної ситуації почали фіксувати в Десні, що протікає на території міста Чернігів.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатка Чернігівської обласної ради достроково склала повноваження

Раніше міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук повідомляла, що станом на 11 вересня 2024 року сума збитків довкіллю в Чернігівській і Сумській областях через забруднення річок Сейм і Десна становить понад 405 млн гривень.

«На сьогодні всі розуміють ту екологічну катастрофу, яка відбувається на території нашої та Сумської областей. Всі розуміють хто є джерелом цієї катастрофи – це російський терорист, і всі вживають максимальних заходів.

Відкрито кримінальне провадження задля того, щоб ті, хто здійснив цей злочин, понесли покарання»,- В’ячеслав Чаус – начальник Чернігівської обласної військової адміністрації

Наступним розглянемо проєкт рішення, що стало причиною дебатів між начальниками управлінь освіти міста й області.

«Виноситься по трьох закладах, що розташовані в місті Чернігові. Дійсно, тут є певні проблемні питання, закладені законотворцем»,- Юрій Музика – начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

«На сьогодні прийняття саме в такій редакції статутів, у яких частково делегуються повноваження містам у процесі дискусії, частково делегуються, а частково залишаються за новим власником – має бути врегульоване питання і щодо фінансування»,- Василь Білогура – начальник управління освіти ЧМР.

Причиною полеміки між керівниками управлінь освіти міста й області стала правова колізія – справа в тому, що після передачі на баланс області закладів професійно-технічної освіти, розташованих на території Чернігова, фінансування цих закладів все одно частково відбуватиметься за кошт міста.

«Є закон України, ми діємо відповідно до закону»,- Олена Дмитренко – голова Чернігівської обласної ради.

«Цим рішенням завершується процедура передачі закладів професійно-технічної освіти з державного рівня власності на обласний цих трьох профтехів»,- Юрій Музика – начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Наостанок розповідаємо про проєкт рішення, що був знятий із порядку денного. Йдеться про питання «передачі в довгострокове безоплатне користування пам’ятки архітектури «Вознесенська церква» в Коропі».

Це питання не лише релігійне, його можна визначити і як політизоване. У своїх попередніх сюжетах ми неодноразово розповідали про духовні баталії, що тривають у Коропі навколо питання передачі релігійній громаді ПЦУ храму для проведення богослужінь. Утім, місцеві депутати розгляд цього проєкту рішення саботують. На сесії Чернігівської обласної ради питання стосовно коропських храмів також знімають із порядку денного.

«Є момент: ця церква в судах.

Як тільки буде встановлено судом, що цей заклад належить до складу Чернігівської обласної ради, він одразу ж буде переданий»,- Олена Дмитренко – голова Чернігівської обласної ради.

Та про те, яким буде фінал історії з церквою в Коропі та чи матиме місцева релігійна громада Православної церкви України місце для проведення богослужінь, дізнаємося згодом. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button