Культура (Вiдео)

Фентезі-драма про українську націю: чернігівці знімають фільм для закордонної діаспори (Відео)

«Оберіг нації» – це фільм про Україну. Тут показана історія предків від доби палеоліту. У стрічці показані три історичні періоди. Режисер стверджує, що фільм знято у жанрі фентезі-драма.

«Головний герой – археолог. Починається фільм – як після Помаранчевої революції молоді археологи разом із досвідченими їдуть на розкопки і хочуть в одному місці відкопати рештки всіх трьох культурних шарів. Палеоліт, трипілля і Київська Русь. Вони знаходять дуже цікаві артефакти та відтворюють історію тих прадавніх українців, які жили тоді, навіть маленькі історії», — Ярослав Попов, кінорежисер фільму «Оберіг нації».

Ярослав Попов розповів, що одна з історій показує, як зникли мамонти, які в ті часи годували та давали будівельний матеріал людям. Їхні сліди пішли шукати діти та натрапили на печерного лева. Один хлопчик загинув. Є у фільмі й любовні історії. Наприклад, про Анну Ярославну, яку батько видав за французького короля, хоча вона кохала молодого воїна.

«Легко сказати, що Анна Ярославна поїхала, а що за цим могла стояти її особиста трагедія, вона це зробила заради українського народу, свого батька. Заради миру, сталого розвитку і так далі. Історичні пласти переосмислюються через локальні історії людей», — Ярослав Попов, кінорежисер фільму «Оберіг нації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мезинському національному природному парку знімали документальний фільм (Фото)

Сам фільм починали знімати ще 16 років тому з ініціативи австралійського мецената, українця за походженням. Він виїхав за кордон ще після Другої світової. Там здобув статки та став мільйонером. Вирішив вкладати кошти в українське мистецтво. Однак головний меценат фільму помер. Зйомки зупинилися, а відзнятий матеріал залишився. Його донька вирішила відродити ідею батька. Вона запропонувала українській команді завершити цей фільм і віддала весь відзнятий матеріал.

«Коли ми закінчували перед світовою пандемією наш тур, ми були в Австралії, показували наші фільми «Людина з табуретом» та інші. Познайомилися там з українцями, які вже давно живуть в Австралії, вони там народилися. Ми вирішили дозняти цей фільм, написати новий сценарій за мотивами старого, ввести нових персонажів і все це поєднати», — Ярослав Попов, кінорежисер фільму «Оберіг нації».

Матеріал 16-річної давнини виявився застарілим. До роботи залучили низку фахівців. Продюсерка фільму, яка живе в Чернігові, розповіла, що креативній команді вдалося зробити так, аби фільм мав вигляд сучасного кінотвору.

«В нашій команді працюють спеціалісти. Вони не отримують тих грошей, які їм хотілося б, але вони роблять свою справу якнайкраще, це дійсно професіонали. Я впевнена, що фільм вийде на дуже хорошому рівні. Він має історію, яка зараз дуже актуальна, особливо для молодого покоління. Вони мають дізнатися про наші корені, про наших предків», — Ірина Рязанцева, продюсер фільму «Оберіг нації».

Режисер каже, що вдалося знайти того ж актора, який грав головного героя 16 років тому. Це буде своєрідною цікавинкою фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Неповнолітні»: в Корюківці підлітки знімають повнометражний авторський фільм (Відео)

«Він розповідає цю історію, він мовби видав книгу. І це унікальна така фішка, де одна і та сама людина через 16 років. Нема таких фільмів, які були б у виробництві так багато часу. Там він молодий, тут він більше до похилого віку. Народний артист України», — Ярослав Попов, кінорежисер фільму «Оберіг нації».

Головною героїнею мала стати канадійка українського походження. Саме тут виникла складність, адже важко було підібрати акторку з відповідним акцентом. Вдалося знайти дівчину – Наталію Ціну, яка народилася в Канаді та є донькою українських емігрантів.

«Окрім того, що в неї акцент природний, вона п’ять років навчалася в Голівуді за вищими акторськими стандартами. Вона здивувала внутрішньою потужністю», — Ярослав Попов, кінорежисер фільму «Оберіг нації».

Вдалося залишити у фільмі і відзняті раніше дороговартісні сцени.

«Цей фільм, коли знімався 16 років тому, був наймасштабнішим художнім фільмом у ті часи. На той час мільйон доларів – це були великі гроші. Їх витрачали на великі реквізити, обладунки, одяг, зйомки були дуже масштабними – в наймальовничіших куточках України, було задіяно багато акторів», — Ірина Рязанцева, продюсер фільму «Оберіг нації».

Відновлені зйомки тривають уже рік. Зараз фільм на фінальній стадії. Його завершують із невеликим бюджетом без підтримки Українського культурного фонду та Держкіно. Головна ідея картини – показати, що в Україні завжди були люди, нащадки яких живуть і зараз. Фільм мають завершити вже восени цього року. Спершу його покажуть у США, Канаді та Австралії. Після цього стрічка вийде на великі екрани в Україні. Це станеться приблизно у 2022 році.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button