Суспільство (відео)

Гітлерштрассе та ідеологічні загравання окупантів: у Чернігові враз було перейменовано 40 вулиць (Відео)

Одним махом у Чернігові перейменували 40 вулиць. Це сталося під час окупації міста нацистами. Інформацію про зміну назв мешканці Чернігова дізналися з місцевої газети «Українське Полісся», що вийшла 23 листопада 1941 року. Історик Олександр Бондар розповів, що тоді більшості з них повертали старі дореволюційні назви. Перейменовували найголовніші вулиці та ті, чиї назви були пов’язані з радянською ідеологією.

«Перейменування відбулося з подачі німців міською управою. Ми зараз стоїмо на Красній площі, а у 1941 році, до окупації німцями, вона називалася площа ім. Куйбишева, з 23 листопада 1941 року вона стала називатися площею Івана Мазепи. Вулиця Радянська стала вулицею Симона Петлюри. З´явилися такі вулиці, як Квітки-Основ´яненка, Стрітенська»,- Олександр Бондар, історик.

Історик каже, що з поверненням цих імен і дореволюційних назв вулицям відбувалося своєрідне ідеологічне загравання з місцевим населенням. Однак водночас окупанти запроваджували власну ідеологію. Так, головна вулиця Чернігова почала носити назву Гітлерштрассе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масани, Бобровиця, Рокоссовського та інші мікрорайони Чернігова дізнаються свою історію (Відео)

«Вулицю, яку ми знаємо ще з радянських часів, як Комсомольську, а зараз Ремісничу, німці зробили головною вулицею міста та назвали її на честь фюрера – Гітлерштрассе. Зрозуміло, що німці мали свою ідеологію, яка потрібна була, по-перше, аби загравати з місцевим населенням, а по-друге – стверджуватися на цих територіях. Людям повідомили тільки частину вулиць, які перейменують, основні вулиці вони мали дізнатися постфактум на табличках, які невдовзі були розміщені. Це є ознакою того, що на зміну одному тоталітарному режиму прийшов інший»,- Олександр Бондар, історик.

Інформації про те, як населення реагувало на такі дії, немає. У радянських і німецьких газетах думки громадськості не наведені.

«Довіряти газетам – як радянським, так і німецьким – не можна, тому що газети ці дуже заідеологізовані. Прочитавши 1-2 сторінки, ти розумієш, що це просто ідеологія. Думка людей що в одних, що в інших газетах не була врахована навіть»,- Олександр Бондар, історик.

Назви, які повернули та впровадили нацисти, проіснували до 1943 року. Після визволення міста вулиці знову перейменували.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button