Культура (Вiдео)

Від Дорошенка до Майдану і «Таємна місія гетьмана»: романи, що навчають історії (Відео)

Участь українських військ у Північній війні, стосунки з Петром І і князем Меншиковим, робота московської розвідки у XVII – XVIIІ століттях – усе це в доступній для пересічного читача формі описано у книжці «Таємна місія гетьмана». Її авторка Оксана Зененко приїхала з Херсона, аби презентувати свій історичний роман у Чернігові.

«Головний герой – компанійський полковник Володимир Ломоковський. Родина Ломоковських була дуже наближена до Мазепи. Іван Ломоковський – генеральний обозний Мазепи, соратник і наближена особа, яка пройшла з ним довгий шлях. Через призму цієї родини розглядається ця епоха. Звісно, гетьман Мазепа присутній як персонаж і всі найважливіші події показані, починаючи з 1689-го по 1709 рік», — Оксана Зененко, письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уподобання чернігівських політиків і філософія довгожителів: цікавинки чернігівських книгарень (Відео)

«Таємна місія гетьмана» – це друга книжка. Їй передував історично-містичний роман «Останній лицар гетьмана». У ній авторка поєднала події 2014 року та 1674-го.

«Чому саме такий вибір? Тому що епоха Дорошенка – це події, які дещо повторились у часі. Тому хотілося провести оцю аналогію, показати причини. Звісно, тут задіяні і художні персонажі, аби було легко сприймати історичні факти, які я залишила абсолютно без змін. Також любовна лінія присутня, бойові дії, пригоди», — Оксана Зененко, письменниця.

Оксана Зененко зазначає, що захоплюється історією України ще зі шкільних років. Її книжки базуються на реальних фактах. Вона ретельно вивчає документальну літературу.

«Вчора я відвідала Батурин. Тому що коли я писала «Останнього лицаря гетьмана», то була в Чигирині, а через карантин і локдаун до Батурина не було можливості потрапити, коли працювала над «Таємною місією гетьмана». Довелося використовувати старовинні карти, історичні джерела відеомандрівників, аби побачити оцю всю атмосферу та відчути», — Оксана Зененко, письменниця.

Письменниця розказує, що продовжує і надалі працювати в цьому жанрі. Вже триває робота над наступним рукописом. Вона каже, що було корисно побувати в Батурині, бо події наступної книжки також будуть пов´язані з Чернігівщиною.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button