Культура (Вiдео)

«Погляд» народу: чернігівські митці створили фотопроєкт, що має зламати стереотипи про ромів (Відео)

76-річний чернігівець Іван Дементов став одним із 24 героїв виставки «Погляд», присвяченої ромам. Чоловік розповів, що з юних років працював слюсарем, зварювальником. Після закінчення технікуму одразу пішов на роботу шофером. Розповів і про своє дитинство.

«Кочували то на лузі, то біля річки. Вибирали зазвичай біля лісу, річки. Щоб було де коням пастися, гриби збирали. Потім уже в мої 7-8 років батько нас віддав до школи. У нас було 6 дітей. Коли я закінчив школу, то вступив до технікуму. Щоправда, не закінчив. Мене тягнуло до коней і машин. Я закінчив курси водіїв, сів на машину. І так усе життя», — Іван Дементов, герой фотопроєкту «Погляд».

Проєкт презентували в обласному художньому музеї імені Григорія Ґалаґана. Він має зламати стереотипи про ромів.

«Ця ідея виникла для того, щоб люди, які бояться ромів, бояться побачити їхні очі, що їх зачарують… щоб вони все ж таки побачили ці очі. Щоб вони побачили їхню душу і зрозуміли, що це такі самі люди, як ми. Роми через віки, труднощі зберегли свою мову, свої звичаї, вони їх тримають. Вони цього тримаються. І саме це мене захоплює в цих людях», — Надія Самардак, автор ідеї фотопроєкту «Погляд».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особлива зооморфна виставка відкрилася в Мені (Фото)

«Хочемо цією виставкою показати, що немає різниці між людьми. Тому не треба наших людей сприймати за одягом, за зовнішнім виглядом. А треба з ними поспілкуватися. Ви побачите, наскільки це працьовитий народ, порядний і чесний», — Марина Казанська, голова правління Чернігівської громадської організації «Романо дром».

На виставці представлені портрети жителів обласного центру, Ніжина та Новгород-Сіверського району. Автори проєкту шукали ромів по всій Чернігівщині. Кажуть, що деякі представники цього народу спершу насторожено ставилися до них, через багаторічну дискримінацію зі сторони українців. Однак потім гостинно приймали.

«Ми увійшли саме в родини, вони нас приймали. Дуже було приємно, коли люди небагаті якийсь відвар робили, бо немає навіть чаю, і пригощали нас від душі. Як вони нас зустрічали – це було неймовірно. Ми неочікувано для нас знайшли село Пирогівка, де половина села – роми. І більшість героїв нашої виставки – це жителі цього села», — Надія Самардак, автор ідеї фотопроєкту «Погляд».

Фотографії робили не в професійній фотостудії, а вдома у самих героїв проєкту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особлива зооморфна виставка відкрилася в Мені (Фото)

«Я дуже люблю, коли люди дивляться в камеру, тому що є контакт. Звідси і пішла назва «Погляд». Хотілося зробити якісь психологічні портрети, які розкривали б особливості особистості. Але багато було народу, мало було часу. Тому портрети вийшли трошки однотипні. Але є зоровий контакт і далі вже працює уява», — Роман Закревський, автор портретів.

Роман Закревський каже, що процес роботи залежав від кожної особистості. Особливо йому запам´яталися кілька героїв.

«Оцей мені хлопчик подобається. Він займається боротьбою, він дуже тихий, але водночас дуже сильний. І з ним було дуже цікаво працювати. Цей хлопчик теж. Він мені нагадує… просто роми асоціюються з конями… він мені нагадує породистого жеребця. Ця бабуся дуже гарна. Нас чаєм поїла. Чобіт, самовар», — Роман Закревський, автор портретів.

Виставка діятиме до 21 вересня. Потім її планують показати в Ніжині та Новгороді-Сіверському.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button