Культура (Вiдео)

Справа Стуса: відомий журналіст опублікував секретні матеріали КДБ про українського дисидента (Відео)

20 років збирання матеріалів. І ось нарешті світ побачила книга про українського поета-дисидента під назвою «Справа Василя Стуса». Її автор, відомий журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, завітав до Чернігова, аби розповісти містянам невідомі раніше факти слідства, які приховували радянські спецслужби. Саме аналіз документів і ліг в основу книги.

«Фактично донедавна сама справа була закрита і, згідно із законом про декомунізацію, всі справи, що стосуються діячів визвольного руху, відкриті. Тепер була можливість піти і погортати ці шість томів. Але мало хто з людей зможе це зробити. Тому я вирішив прочитати ці томи і зробити такий дайджест, що буде найкращим для прочитання та розуміння цієї постаті», — розповідає Вахтанг Кіпіані, автор книги «Справа Василя Стуса».

Мета створення книги – показати всю трагедію і велич людини, яка опиняється у 1980 році в КДБ і вже з системи не виходить, адже гине у 1985-му. Автор каже, що Стус намагався знайти певний компроміс із системою, але йому це так і не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про Кобзаря і євреїв та відомих чернігівців: побачила світ нова книга Семена Бельмана

«Він казав цим КДБістам: «я – поет, дайте мені видати книгу, дайте мені бути поетом. Я – радянська людина, націоналізм мені чужий». Через кілька місяців він отримує термін. Потім, через вісім років, він отримав останній свій термін. Тобто фактично людиною, яка боролася з радянським союзом, була сама система. І Стус показує, що кожен із нас може бути людиною, яка опирається злу», — зазначає Вахтанг Кіпіані, автор книги «Справа Василя Стуса».

Матеріали для книги збирали не тільки з архівів. Тут записані згадки друзів та однокамерників Василя Стуса. Аби першими почути раніше приховані факти з вуст самого автора, на презентацію до бібліотеки Коцюбинського завітало чимало чернігівців і гостей з інших міст.

«Я сам із Вінниці, ця зустріч для мене дуже важлива, тому що Вахтанг працював зі Стусом добрих кілька десятиліть. Завдяки йому стала відома вся ця історія з висуванням чи невисуванням Стуса на Нобелівську премію. Його стаття була дуже важлива для мене ще в мої шкільні роки, для того, аби розставити всі акценти правильно», — говорить Олександр Вишилені, слухач, м. Вінниця.

«Всі ми знаємо, що ця книжка набула великого розголосу. Тут вперше опубліковані матеріали СБУ. І ці матеріали також стосуються багатьох людей, які зараз у політиці. Тому це дуже цікаво й актуально зараз», — зазначає Андрій Кужель, слухач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книга пам’яті і болю: історії загиблих бійців із Чернігівщини лягли на папір

«Я вважаю, що це важливо не тільки для чернігівців. Важливо кожному українцю знати цю історію, тому що Стус – це знакова особистість для України, для українців. Тож знати справжню історію, я вважаю, це святий обовязок кожної людини», — зауважує Наталія Коцюбинська, слухачка.

Автор також наголосив на тому, що зараз кожна людина, чиї родичі були репресовані, може підняти архіви СБУ та дізнатися подробиці справ своїх рідних.

«І теж написати історію своєї родини. Хай ця історія буде не така розкручена, як у Стуса, але це буде ваша історія, історія чернігівців та інших українців, яким є що знайти в тих архівах», — говорить Вахтанг Кіпіані, автор книги «Справа Василя Стуса».

Також у книзі можна знайти правду про висування на Нобелівську премію та цікаві факти про перепоховання письменника у 1989 році. Після презентації автор передав свої видання бібліотеці Коцюбинського. Саме тут із ними може ознайомитись кожен охочий.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button