Культура (Вiдео)

Трьохсотрічні пісні від слабинських «Панянок»: у Чернігові провели автентичний концерт просто неба (Відео)

Автентичні пісні, яким уже майже по 300 років, привезли до Чернігова учасниці колективу «Панянка» з села Слабин Чернігівського району.

«У нашому колективі 7 осіб. 94 роки, 80, 81, 74. Пісні про жіночу долю, любов до України, також є жартівливі українські пісні. У селі Слабин дуже цікава історія. Там були поселення козаків, жили дворяни і поміщики, також жили татари», — Ніна Буренок, керівник художнього колективу «Панянки», с. Слабин.

Ці пісні передавалися з покоління в покоління. Але завдяки діяльності колективу вони збереглися до нашого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із лікарів – у співаки: на Чернігівщині діє самобутній народний ансамбль

«У нас є учасниця – маленька Ольга Максимівна, якій уже 94 роки. і вона каже, що цю пісню співала ще її бабуся, дід. І самі учасники по 80 років. І вони співають пісні, які співали їхні бабусі, діди. То деяким по 200 років набирається. А деяким по 300 років. Це дуже старовинні пісні нашого краю, села Слабин», — Ніна Буренок, керівник художнього колективу «Панянки», с. Слабин.

Свою творчість вони презентували у дворі бібліотеки імені Михайла Коцюбинського.

«До Дня Незалежності ми вирішили від «Центру української автентики», нашої бібліотеки організувати захід, щоб ознайомити якомога більше людей із поліськими піснями, з отим народним мелосом. Хочеться, щоб якомога більше людей перейнялися цим і продовжили надалі традиції. У нас працюють безкоштовні курси української мови. Слухачі курсів люблять українську пісню. У нас навіть є факультатив із вивчення народних пісень», — Людмила Зіневич, директор Чернігівської міської бібліотечної системи.

Концерт розпочали з пісні-візитівки колективу «Ой, ти, сестро незамужня».

«Я була ще мала і ми вивчили з сестрою цю пісню, перейняли і співали теж. Де яка бесідка була, ми всюди її співали», — Ольга Остроух, учасниця колективу «Панянки», с. Слабин.

Серед планів організаторів та учасників самого колективу – провести ще один фольклорний захід. На ньому «Панянки» відтворять весільний обряд за всіма народними традиціями. Його покажуть на свято Покрови, адже саме цього дня раніше одружувалися українські молодята.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button