Культура (Вiдео)

Унікальне видання в Чернігівському музеї: на зустрічі в музеї розповіли про перший чернігівський стародрук (Відео)

Наше місто налічує сотні років історії непереможного українського народу. Про події, які відбувались у Чернігові, можна говорити багато. Одна з таких пов’язана з чернігівським першодруком. Про перше видання на Лівобережжі сьогодні говорили на історичній зустрічі в Чернігівському обласному історичному музеї імені Тарновського.

«Сьогоднішній захід присвячений першому Чернігівському стародруку. Книжці, яка вийшла друкованою вперше в Чернігові та на Лівобережжі, книжка архімандрита Чернігівського Єлецького монастиря Кирила Транквіліона-Ставровецького називається «Перло многоцінне», — науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського Ольга Гейда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З’явилася книга про футбольний клуб з села на Чернігівщині

Надрукована в Чернігові книжка стала першою виданою в місті та на всьому Лівобережжі, втім, останньою в житті її автора.

«Ця книжка стала його останньою, хоча відомо, що до цієї книжки він надрукував дві інші в західній Україні. Після друку цієї книжки він помирає і на цьому книгодрукування в Чернігові припиняють. От у цьому значення цього стародруку», — старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського Ігор Ситий.

Сьогодні це історичне видання вважається унікальним, адже збірку багато разів намагалися заборонити та навіть знищити. Утім, попри всі заборони, інформація про книжку дійшла до наших днів і продовжує жити в музейних експозиціях. 

«Це унікальне видання, тому що книжка двічі зазнавала гонінь і її публічно двічі спалювали, офіційно вона була заборонена, сьогодні будемо з’ясовувати чому. Наш музей зберігає один екземпляр цієї книжки», — науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського Ольга Гейда.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button