Культура (Вiдео)

У Чернігові реставрують двосторонню ікону, що є символом однієї з громад області (Відео)

На реставрацію до Чернігівського обласного художнього музею потрапила двостороння ікона, що зображує Покрову та Святу Трійцю. Ця ікона є символом і незмінним атрибутом однієї з церковних громад Чернігівщини – Пакульської.

«Це десь ікона кінця ХІХ – початку ХХ століття. Тобто вона не настільки стара, наскільки цінна для парафіян села Пакуль тим, що це була одна з перших ікон у церкві. Вона для них дорога, як символ їхньої громади церковної», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісна ікона з подвійним зображенням Ісуса знаходиться в музейних колекціях Чернігова

Влітку минулого року, коли село Пакуль, зокрема Свято-Троїцьку церкву, відвідали представники музею, місцеві жителі звернулися до них по допомогу в реставрації своєї найстарішої ікони, написаної олійною фарбою на дерев’яних дошках.

«Ікона в аварійному стані – тріщини основи по клейовому шву, втрати фрагментів основи, втрата шару фарби. Крім того, ікона дуже суттєво переписана, поновлювалася», — Ігор Шаполов, художник- реставратор.

Тепер це зображення святих чекає довготривалий, приблизно піврічний реставраційний процес. Склеюватимуть основу, доповнюватимуть втрачені фрагменти, відновлять фарбу, підводитимуть реставраційний ґрунт, зроблять розчищення та дезінфекцію. І потім ікона повернеться в рідний Пакуль, орієнтовною датою може бути свято Трійці в червні цього року.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button