Суспільство (відео)

«Природний відбір»: у Чернігові припинить роботу міська лікарня №1 (Відео)

Чернігівська міська лікарня №1 припиняє свою роботу …

«Зауважень комісії немає, прошу підтримати. Голосування завершене. За «28» – рішення прийнято»,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

На щастя, для пацієнтів тільки юридично. Її реорганізують, шляхом приєднання до міської лікарні №2.

«Розглядається питання чернігівської міської лікарні №1 шляхом приєднання її до КНП «Чернігівська міська лікарня №2».  Це рішення ми розглядаємо в контексті поступової реорганізації медичної галузі міста»,- Ольга Малець, заступник начальника управління охорони здоров’я ЧМР.

Причина реорганізації – зміна умов фінансування, тобто держава кращим платить більше. От і у нас, щоб стати кращими, вибрали шлях об’єднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ризик залишитися без газу : чернігівець отримав нарахування за кубометри, якими не користувався (Відео)

«Тому зараз ми повинні зробити так, щоб кожен заклад був ефективний у своїй діяльності, щоб він був конкурентоспроможний на ринку надання медичних послуг. Тому що ми вже переходимо на ринкові умови»,- Ольга Малець, заступник начальника управління охорони здоров’я ЧМР.

Пацієнти інформацію про реорганізацію сприймають неоднозначно. Основна причина – мало інформації. Оцінюють зміни, спираючись, наприклад, на власний негативний досвід обслуговування в цьому медичному закладі.

«Я вважаю, що нормально. От я перехворіла ковідом. Заплатила 1000 гривень за тест. Із першого дня. Так якась різниця є.

Або ж знаючи, як у нас загалом усе реорганізується.

Не знаю я. Усе реорганізують, реорганізують, а краще не стає.

І персоналу скорочення, і черги. Я от вистояв більше години.

А щось об’єднається, то якісь наші послуги не так будуть надавати».

В управлінні охорони здоров’я запевняють, що негативних змін реорганізація не несе.

«Хочу сказати, що не відчують жодних негативних змін ні медичні працівники, ні пацієнти. Звільнень як таких не буде, бо ми вже до цього оптимізували заклади охорони здоров’я»,- Ольга Малець, заступник начальника управління охорони здоров’я ЧМР.

Дійсно, для пацієнтів, можливо, нічого не зміниться, а от щодо персоналу – велике питання. Лояльно про це говорять і самі управлінці.

«Буде, так скажемо, природний відтік кадрів. Тобто люди, які вже виходять на пенсію. Тобто за рахунок цих людей будуть певні звільнення. Загалом можуть бути деякі скорочення в адміністративно-господарському підрозділі. Це все буде ну… природний процес. Хтось захоче піти на пенсію раніше – піде на пенсію»,- Ольга Малець, заступник начальника управління охорони здоров’я ЧМР.

Імовірно, скоротять бухгалтерію, відділ кадрів тощо, тобто адміністративну складову. Керівництво самої лікарні коментує ситуацію лише за попереднім записом.

«Зі мною треба домовлятися. Розумієте»,- Лілія Стремецька, в.о. генерального директора КНП «Чернігівська міська лікарня №1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифні претензії та ліквідація першої лікарні: сесія Чернігівської міської ради (Відео)

«Вибачте, будь ласка, сесія…  ми поки що працюємо як перша міська лікарня. Не знімайте, я заперечую. – Життя людей вирішується, а ви не хочете коментувати. – А що, хворі страждають від цього? – Кажуть, що будуть скорочення? – Так, будьте добрі»,- Лілія Стремецька, в.о. генерального директора КНП «Чернігівська міська лікарня №1».

У той час, коли керівництво працює в штатному режимі, персонал лікарні, м’яко кажучи, стурбований, адже розуміють: обіцянки, що «всіх залишать», не завжди справджуються.

«Як буде, я не знаю. Якщо скорочувати не будуть нас, то все добре»,- Людмила, реєстратор.

«Ну, звісно, негативно. Поскорочують, а потім бідні лікарі сидять у два прийоми приймають. Це нереально»,- Олена, медсестра.

«Це не моє питання. Я не знаю. – А ви що можете сказати як старша медична сестра. – Я не знаю цього. Завідувач є, поряд кабінет»,- Старша медична сестра поліклініки Чернігівської міської лікарні №1.

Хто потрапить під «природні» скорочення і скільки їх буде, наразі невідомо. Але сама тенденція реорганізацій у місті в «мінус», до зменшення, змушує щонайменше насторожитися та замислитися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button