Суспільство (відео)

Айкоси, вейпи та кальяни: альтернатива сигарет і їх «користь» для організму (Відео)


Світ змінюється, а разом із ним змінюється і нікотинова індустрія. Основних альтернатив стандартній сигареті зараз три – айкоси (нагрівання тютюну), вейпи, або електронні сигарети (розпилення спеціальної рідини) та кальяни (вдихання профільтрованого диму).

За словами лікарів, є альтернатива для вдихання, але немає альтернативи для здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уляна Супрун розповіла про наслідки паління кальяну

«Основне те, що в багатьох рекламних кампаніях цих альтернатив зазначається, що в них менше шкоди. Менше шкоди не означає, що це корисно. Тобто це також нікотиновмісні продукти»,- Владислав Бондарук, лікар-педіатр.

У свою чергу нікотин – це канцероген, створює ризики захворювань верхніх дихальних шляхів і серцево-судинної системи.

Особливо ж небезпечно, коли з альтернатив починають.

«Узагалі ці всі айкоси, вейпи, кальяни позиціонують себе як альтернатива цигаркам. А яка може бути альтернатива в дітей, якщо вони з цього починають?»,- Владислав Бондарук, лікар-педіатр.

Хоча шкода безумовна, проте, за словами фахівців, різниця впливу на організм дійсно є. Класична сигарета під час згоряння наповнює свого власника всім своїм хімічним складом. В альтернативах же можна дещо відфільтрувати шкідливі домішки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпека, прихована у сигареті: 31 травня – Всесвітній день без тютюну

«В айкосі немає смол, там іде лише пар. Також там немає тління, як у сигареті, а лише нагрівання тютюну»,- Денис, кальянник.

Також аналоги мають незначні плюси з погляду звикання. Звичка до сигарет більша.

«Кальян більше використовується для розслаблення, цигарки використовуються… звичка. Мабуть, також якесь заспокоєння»,- Денис, кальянник.

Загалом, як кажуть медики, аналоги цигарки – це аж ніяк не прорив для здоров’я. Проте ця видозміна вносить корективи з погляду культури куріння, прибирає зайве від нікотину та додає всіляких новинок, що створюють колорит виглядів, запахів чи смаків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button