Суспільство (відео)

Атрошенко проміняв 10-ту школу на «золотий» ремонт міськради (Відео)

Її обнесли захисним парканом і до приміщення нікого не впускають ось уже півроку. Увесь цей час чернігівська загальноосвітня школа №10 стоїть самотня – ані дітей, ані вчителів, ані обіцяних владою ремонтників. На цій школі, схоже, поставили крапку.

«Виявляється, наші діти нікому не потрібні, ми нікому не потрібні і вчителі, які більшу частину життя проходили до цієї школи, тепер вони, виявляється, не люди», — мати учня школи Тетяна Супрунюк.

За останні півроку грандіозні зміни – як зовнішні, так і внутрішні – пережила наша мерія. Щонайменше два мільйони гривень закопали та вбудували в приміщення мерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко назвав батьків учнів 10-ї школи групою, яка залякує людей

«На початку цього року, саме тоді, коли 10-ту школу було визнано аварійною, міська рада розпочинає «золотий» ремонт –  відшліфовані стіни та підлога в коридорах, шикарні туалети. Щойно зійшов сніг – нове асфальтне покриття і бруківка навколо будівлі. Задній дворик міської ради теж набув нового вигляду. Його ви зараз можете бачити на екрані, невдовзі фонтан працюватиме і у цьому місці. Звісно, ми не проти, аби міська рада так прикрашалася, все ж таки до нас їздять солідні делегації, та чи варте оце каміння, без перебільшення, майбутнього учнів, які втратили можливість ходити до своєї школи, а вимушені перебиватися в приймах у чужій», — журналіст Яна Титенок.

Не отримавши за півроку жодної конкретної відповіді від влади, 1 вересня ці діти знову сядуть за парти чужої школи.

«Надія прийти сюди, але, швидше за все, підемо до будівлі шостої школи», — учень Чернігівської ЗОШ №10 Максим.

Півроку їхні матері відвідують кожну сесію міськради, сподіваючись отримати відповідь, що школу профінансують і вона зрештою запрацює. Адже міський голова Владислав Атрошенко колись так і заспокоював батьків.

«Нас зібрав наш мер і сказав: шановні виборці, я ваш мер, ви мене обирали, я ніколи не піду проти вас, все буде вирішуватися, ми повинні пройти певні процедури, але школу в жодному разі ніхто не збирається закривати», — мати учня школи Катерина Томільчук.

Та вже через півроку міський голова змінив свою думку – і батьків почав називати групою, яка лякає людей.

«У європейській країні у ХХІ столітті, щоб група людей ходила і наводила жах на відповідальних керівників – це неправильна позиція», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Трагедії в цій школі могло б і не статися. У прибудові, де розташовані шкільні вбиральні, утворився деформаційний шов. Ситуація очевидна, кажуть батьки. Дах школи доволі тривалий час протікав, а на капремонти навчальному закладу вже понад 10 років не виділяли коштів. Аби відновити навчання, необхідна мізерна сума, стверджують проектанти.

«Для того, щоб наші діти 1 вересня зайшли до своєї рідної школи, для цього потрібно всього 300 тисяч, так сказав нам проектант. Цих коштів вистачить, аби прибрати деформаційний шов», — мати учнів школи Віта Дяченко.

Та міська рада, спершу зазначаючи про відсутність мільйонів на ремонт, а далі – про оптимізацію освітніх закладів, налаштована категорично.

«Стан цієї школи, зважаючи на рік її будівництва, є загрозливим, щоб проводити там дороговартісні роботи», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

«На сьогодні в нас взагалі така ситуація, що влада ставить якісь перепони перед нами – щоденно, щогодини. Коли ми долаємо певний бар’єр, знаходимо контраргументи, вони розвертають ситуацію іншим боком і намагаються її подати як однаково неможливу», — мати учнів Чернігівської ЗОШ №10 Лідія Гартович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська міськрада знову каламутить воду в справі 10 школи: батьки обурені

Останнім аргументом, за яким сховалася міська рада, стали звернення і виступи директорів чернігівських шкіл. На сесію міської ради їх прийшло небагато. У кулуарах міської ради вони щось обговорювали з мером, у своїх виступах просили закрити 10-ту школу.

«Це просто цькування нашої школи. Чому інші школи достойні отримати фінансування, а чим гірші наші діти, чому вони не достойні?», — мати учня школи Катерина Репех.

Долю цієї школи вирішить міська рада, так би мовити, руками громади. Владислав Атрошенко на останній сесії заявив про громадські слухання. Але вони відбудуться лише в тому випадку, якщо цього захочуть депутати міської ради. До речі, можливо, міському голові варто було б обговорювати з чернігівцями кожну тріщину в асфальті, долю кожного аварійного дерева та реконструкцію кожного проекту, що реалізовується в Чернігові.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button