Суспільство (відео)

Безпека – на першому місці: як на Чернігівщині готуються до навчального року (Відео)

Чернігівщина активно готується до початку нового навчального року. Безумовно, воєнний стан додав нових викликів для громад та освітян, а головне завдання цього року – гарантувати максимальну безпеку для всіх учасників освітнього процесу. Понад 115 закладів різного профілю були сильно пошкоджені або зруйновані внаслідок російської агресії. Серед них 64 заклади – загальної та середньої освіти, 57 закладів – дошкільної освіти, а також заклади вищої та професійно-технічної освіти. За попередніми оцінками, загальна вартість уже сягнула 14 мільярдів гривень. Але процес оцінки триває й досі.

«Задля того, щоб знати повну вартість, необхідно пройти процес оцінки збитків. От зараз якраз і займаються місцеві громади або власники цих навчальних закладів. Вони зараз роблять дефектні акти, розробляють проєктно-кошторисну документацію. І разом з ОДА, з Міністерством освіти та науки України та всіма зацікавленими особами ми вирішуємо, як відновлювати нашу галузь»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

На сьогодні 16 закладів уже частково відновили, здебільшого це ті, в яких пошкодження не були значні. Виникли й логістичні проблеми, бракує понад 80 автобусів для підвозу дітей.

«У нас велика нестача шкільних автобусів.

Треба розуміти, що в нас зазвичай підвозили понад 11,5 тисячі дітей із сільської місцевості до місць навчання, до опорних шкіл. Порушилася логістика, десь зруйновані мости, а десь самі опорні школи. То зараз вирішується питання на місцях, як виходити з цієї ситуації. Можливо, навчання буде в іншому місці, а можливо, можна проводити в іншій частині будівлі. Триває відповідне обстеження»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 400 шкіл Чернігівщини не мають укриттів

Готують і надійні укриття – з джерелами живлення та запасами питної води, аби максимально, де є можливість, відновити очне навчання. З цим процесом також допомагають міжнародні партнери та волонтери. До 2 серпня триватимуть обстеження комісіями з питань безпеки, аби потім ще був час виправити недоліки. Одночасно з цими перевірками тривають і щорічні регламентні роботи з підготовки закладів до опалювального сезону.

«Ми маємо підписати паспорт безпечної школи й обов’язково це все погодити з батьками, яке в них є бачення. І якщо та чи інша сторона скаже, що ми не впевнені, або існує небезпека, хоч 1 відсоток, то життя і здоров’я дитини важливіше, в такому випадку відновити офлайн-навчання буде неможливо.

Рішення ухвалює кожна громада окремо, власник того чи іншого закладу. І прийматимуть рішення на педагогічних радах, разом з органами управління освіти, а затверджуватиме рішення військова адміністрація наша… той чи інший формат роботи»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

Також може бути ухвалене рішення і про змішану форму навчання.

«Якщо не вистачає укриття або сховища, наприклад, у певному закладі велика кількість дітей, то навчання може бути організоване в дві зміни, або змішане навчання і т.д. Найголовніше – це безпека дітей і всіх учасників навчального процесу.

Я хотів би побажати батькам і учням, усім нам миру та спокою, а найголовніше – тиші. А все інше навчимо, відбудуємо. Головне, щоб був мир та спокій, щоб не гинули наші люди»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button