Суспільство (відео)

Чернігівки наважилися розповісти правду про пологовий будинок (Відео)

2 роки тому чернігівка Яна Куліда-Байдакова народжувала в чернігівському пологовому будинку.

Все йшло добре.

Пологи мала приймати завідувач відділення Катерина Савоста.

Однак тоді сталася трагедія. Через непрофесійні дії лікарки дитина задихнулася і померла, бо медик, вколовши розчин окситоцину, залишила породіллю на тривалий час без нагляду, а повернулася до неї, коли було вже надто пізно. У вироку Деснянського районного суду це звучить так:

«смерть плода настала унаслідок інтранатальної асфіксії від гострого порушення плодо-плацентарного кровообігу, обумовленого тромбозом вени пуповини, який виник після випадіння та стискання петель пуповини»

Майже 2 роки родина Яни оббивала пороги міністерства, робила експертизи, спілкувалася зі світилами української медицини. Шановані професори були шоковані тим, що відбувається в наш час у чернігівському пологовому будинку. Врешті-решт вину завідувача Катерини Савости вдалося довести в суді. Судово-медична експертиза дала категоричний висновок щодо непрофесійних дій.

Завідувачу пологового відділення чернігівського пологового будинку Катерині Савості за халатність, що призвела до смерті новонародженої дитини, Деснянський райсуд дав 2 роки в’язниці, щоправда, з випробувальним терміном. Її також позбавили права займатися лікарською діяльністю – теж на 2 роки.

— Я хочу досягнути результату, аби ніхто більше не постраждав, як моя родина. Будемо мовчати, буде все повторюватися. Лікарі мають бути професіоналами. Вони мають слідкувати за породіллями, а не залишати їх, — Яна Куліда-Байдакова, постраждала.

Вирок лікарю став прецедентом , кажуть у міській прокуратурі. Адже такі справи проти горе-медиків розвалюються ще на етапі експертиз, так і не потрапляючи до суду. Тож, покарати винних лікарів вдається дуже рідко. Прокурори кажуть: такої складної справи в них не було давно.

— Це не типовий злочин, не банальна крадіжка. Тут потрібно було попрацювати: зібрати докази, провести експертизи, допитати свідків, — Андрій Криворучко, перший заступник керівника міської прокуратури.

Однак пані Савоста та пологовий будинок в особі головного лікаря не погоджуються з рішенням Феміди. На суді обвинувачена вину у вчиненні злочину повністю не визнала і подала апеляцію, сподіваючись уникнути покарання. Скандальний лікар уже не працює у пологовому будинку, стверджують у закладі. Та й керівництво пологового усіляко уникає будь-яких коментарів щодо цієї резонансної справи.

— Савоста у нас уже не працює. Вона звільнилася. Суди тривають. Нічого більше не коментуватиму. Ми не винні, — Василь Гусак, головний лікар пологового будинку.

Розгляд апеляційної скарги має відбутися на початку лютого наступного року. Прокуратура і потерпіла сторона підтримуватимуть рішення першої інстанції. Адже наданих доказів більш ніж достатньо.

Скандали щодо роботи лікарів чернігівського пологового будинку почастішали. Два місяці тому місто сколихнула історія чернігівки Ірини Войтехівської. Вона звинуватила акушерів у використанні заборонених прийомів при пологах.

— Вона  давила ліктем на праву сторону. Навалилася на мене, — Ірина Войтехівська.

Після пологів Ірина тривалий час була прикута до ліжка і лише зараз почала ходити. Процес реабілітації затягнеться на півроку. І такі випадки непоодинокі. Однак про це наважуються сказати одиниці.

Ще статті по темі

10 коментарів

  1. А какой без моральный урод главврач. Девочки не рожайте в этом роддоме.

  2. Молодец девушка, не побоялась говорить правду

  3. Дивує позиція мерії міста, це ж комунальний заклад, чому не звільнили Гусскака???????

  4. ))) Гусак еще то мудило…… противно слушать

  5. Це вже феномен, скільки не поодиноких випадків де лікарі повинні відповідати за свої дії і жодного разу, ніхто так і поніс відповідальність. » Мій будинок з краю, нічого я не знаю» — гасло лікарів Чернігівського пологового будику)

  6. Фу, Гусь ще коментує, що вини не має. А, хто в даному випадку повинен нести відповідальність? Породілля яка прийшла народжувати і віддала себе в руки «професіоналів» які відправили на той світ дитину чи все ж таки приймаючи пологи лікар та головний лікар?

  7. Хорошо что хоть сама осталась жива, были случаи у Савосты что и роженицы умирали(

  8. Разве может продолжать этот горе-врач Гускака врачебную работу как главврач…какая круговая порука в медицине…??????

  9. Гнать в шею главврача, в ведомстве которого совершаются преступления, а виновнице преступления реальный срок лишения свободы.

  10. Врачи как всегда отмажутся, они же всегда правы(

Back to top button