Суспільство (відео)

Борщівник Сосновського: Чернігівщина заростає отруйною рослиною (Відео)

«Увага, борщівник Сосновського!», — такого змісту таблички-інформатори мали б привертати увагу населення в багатьох районах Чернігівщини. Зокрема, в селищі Зарічне під носом обласного центру.

Ця цікава на вигляд і водночас отруйна рослина є карантинною, вона несе велику шкоду як сільському господарству, так і здоров’ю людини. Завезений до України в 40-х роках минулого сторіччя як кормова культура, з часом борщівник Сосновського втратив свої якості та став небезпечнішим.

«Насамперед це рослина, яка за звичайних умов росте й агресивно поводиться. По-друге, це рослина, яка на яскравому сонці при потраплянні соку викликає опіки. І по-третє, це рослина, що витісняє місцеві природні види, а це вже призводить до того, що види, які були на узбіччях доріг, лісів, на місці покинутих садиб фактично витісняються цим борщівником», – каже Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка.

Насіння рослини розноситься вітром і переноситься водою, тому його часто можна зустріти уздовж річок і доріг. Ідентифікувати борщівник Сосновського серед інших рослин доволі легко.

— Фактично це гігантський кріп, який ми звикли бачити в городі, але білого кольору, це одна родина. І тим небезпечна, що вона дуже агресивна, багаторічна.

«На Чернігівщині є окремі локалітети, що становлять загрозу для певних районів. Це Сосницький, Чернігівський, Ічнянський, Срібнянський. Тобто ті райони, які традиційно є землеробськими районами. І що більше оцього виду буде в межах або біля полів, або на узбіччі доріг, то більшу загрозу він становитиме», — зазначив Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка.

Опіки від борщівника дуже небезпечні та загрожують серйозними наслідками. Саме тому надання першої допомоги та подальше лікування таких уражень є одним із пріоритетних напрямів у домашній медицині, адже офіційно «жертв» небезпечної отруйної рослини на Чернігівщині медики не зафіксували.

«Випадків звернення по допомогу до нашого відділення анестезіологічного я не зустрічав у своїй практиці взагалі. Але якщо є опіки, то треба звернутися до лікаря-хірурга, щоб він обробив шкіру. Зазвичай лікування будь-якого отруєння речовиною, яка потрапляє на шкіру, отаке: її треба зі шкіри зняти – або протиранням дезінфікуючим розчином, або ж водою мильною змити зі шкіри. І потім уже звернутися до лікаря, якщо будуть опіки на шкірі або якісь розлади здоров’я, фахівець надасть невідкладну допомогу», — радить Анатолій Бабенко, завідувач анестезіологічного відділення Чернігівської обласної лікарні.

Існує доволі багато механічних і хімічних методів боротьби з цією карантинною рослиною. Однак природних ворогів вона не має, як не трапляється і дієвих заходів із боку органів влади.

«Щодо ефективних засобів, то я не можу сказати, що вони ефективні. Я вважаю, що на рівні обласної адміністрації, на рівні міських, районних і селищних рад треба провести облік, ідентифікацію та картування цього виду на території Чернігівської області. А фітосанітарним службам нашого регіону вжити ефективних заходів до локалізації або уповільнення процесів поширення цього виду», — наголосив Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка.

Нині ж науковці-ботаніки, які досліджують цей вид борщівника в межах України, спостерігають масовий сплеск його поширення на окремих регіонах, зокрема в межах Полісся.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Интересно кто не компетентен: ботаник или журналисты?) Когда это Борщевик Сосновского стал карантинным объектом регулирования?

Back to top button