Суспільство (відео)

Два тижні на порозуміння: робоча група при облраді дала час «Укрпошті» на владнання конфлікту (Відео)

Три місяці Чернігівщина випробовує новації державного підприємства «Укрпошта». Область стала пілотною в процесі реформування галузі. Першими для експерименту обрали Куликівський, Чернігівський і Ріпкинський райони. До людей почали навідуватися пересувні бригади поштарів, стаціонарні поштові відділення взялися скорочувати.

«На мій погляд, стало гірше, бо тоді люди передавали квитанції поштарці за газ і світло, а зараз не знаю, ці хлопці, які возять газети, – вони беруть чи ні», — житель села Лукашівка Микола Ісаакович.

«От нам у п’ятницю мали б принести нашу газету, ми виписуємо, мо, три газети чи чотири, а нам їх приносять коли-небудь, у суботу, коли ми ті новини, перепрошую, вже передивилися давно», — жителька села Анисів Любов Андріївна.

За час поштового експерименту конфлікт між дирекцією «Укрпошти» та жителями області лише наростає. Його намагається владнати робоча група при обласній раді, до якої входять очільники області, депутати, голови громад. Сьогодні вони засідають ушосте, а то й усьоме. Нараду розпочинають із затримкою – всі чекають на очільницю чернігівської «Укрпошти» Олену Дорошенко, яка спізнюється.

«Я перепрошую за запізнення, з урахуванням ситуації, що сталася в Бахмачі, ми вимушені були ухвалювати рішення щодо ситуації в Бахмачі, тому трошки запізнилися», — директор Чернігівської регіональної філії ДП «Укрпошта» Олена Дорошенко.

Вона з’являється в супроводі Костянтина Мішустіна, директора зі стратегії генеральної дирекції підприємства. Удвох вони намагаються переконати робочу групу, що не можуть переглянути рішення щодо ліквідації сільських стаціонарних поштових відділень – це через збитковість підприємства. Натякають  на ліквідацію сільської пошти узагалі.

«Проект мобільних пересувних відділень є єдиною можливістю для того, щоб зберегти присутність у селах і потім підвищити якість цього обслуговування», — директор зі стратегії ДП «Укрпошта» Костянтин Мішустін.

Представників громад, які першими експериментують реформу, теж заслухали члени робочої групи. Наслідки пілотної реформи – невтішні: на 15-20% скоротилась кількість передплатників газет, люди масово почали переходити на банківські картки, пересувні поштові бригади працюють хаотично.

«Невдоволення людей нікуди ж не ділося, преса доправляється із запізненням… і це, відповідно, реакція людей… люди не планують передплачувати місцеві й обласні газети, платежі за комунальні послуги: були, на жаль, такі випадки, коли люди платять, а платежі не доходять до надавачів цих послуг», — заступник Куликівського селищного голови Володимир Повозник.

«Графіків не дотримуються, листи не виймають – по два-три тижні лежать, замість трьох годин – приїхали о 9.40, а об 11-й уже поїхали, тобто комунальні платежі не проплачують, рахунок поповнити неможливо», — голова Тупичівської  ОТГ Лариса Шавкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині ОТГ не підтримують поштову реформу

«У весняно-зимовий період потрібно буде ще запускати поштового трактора, бо машини, там, де вони сьогодні їздять, не проїдуть, якщо народ не сприймає цю реформу, отже, вона йде хибним шляхом і необхідно зупинитися, провести аналіз і рухатися далі», — голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус.

Сьогодні вранці бунт влаштували вже й бахмачани – вони заблокували районне відділення «Укрпошти», адже експеримент уже дійшов і туди. Члени робочої групи не витримують політики  місцевих очільників «Укрпошти» і готують звернення до вищого керівництва держави.

«Як у вас є начальство над вами, так і у нас. У нас це народ, який представляє ОТГ. Люди просять, щоб ми оформили звернення та пішли під Кабмін, для того, щоб Дорошенко звідси забрати», — заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

«Пропоную, щоб не забирати часу ні у вас, ні у голів ОТГ, призупинити цю недолугу реформу на Чернігівщині, бо ваші високі статки, ваша недолуга реформа лягає негативом на обласне керівництво, на керівництво громад, на керівництво районів і так далі», — член робочої групи, депутат обласної ради Ірина Грозенко.

Два тижні звернення не відправлятимуть Президенту. За два тижні чернігівська «Укрпошта» має надати пропозиції щодо роботи, які влаштують і людей, і підприємство. Таку вимогу перед керівницею підприємства Оленою Дорошенко поставила робоча група.

«Ми збираємося і розуміємо, що, якщо в нас немає компромісу, то ми діємо від адміністрації, ОТГ та районних рад», — в.о. голови ОДА Юлія Свириденко.

Наразі стаціонарні відділення пообіцяли не скорочувати.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Олександр Федорок

Ще статті по темі

Один коментар

  1. «Проект мобільних пересувних відділень є єдиною можливістю для того, щоб зберегти присутність у селах і потім підвищити якість цього обслуговування», – директор зі стратегії ДП «Укрпошта» Костянтин Мішустін.

    Яка, вибачте, до дідька якість обслуговування. Посилка з Гадяча Полтавської області була оформлена 13.08.2018, а отримана у відділенні на Новгород-Сіверщині 31.08.2018. Оце мобільність. Щоб вам так зарплату, «мобільно», видавали.

Back to top button